Opinia bieglego w ramach pomocy prawnej

• Autor wątku Autor wątku kpietak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kpietak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,

Celem wprowadzenia przedstawię poglądowo sytuację w skrócie.
Pozwałem przewoźnika gdyż dostarczył mi uszkodzony kocioł centralnego ogrzewania, jako że nie korzystałem z pomocy fachowego pełnomocnika i nie złożyłem wniosku o opinię biegłego w celu ustalenia mojej szkody oczywiście przegrałem w pierwszej instancji. Złożyłem apelację powołując się na art 232 zdanie drugie kpc w zakresie zasadności przeprowadzenia dowodu z opinii biegłego przez sad pierwszej instancji i sąd okręgowy moja apelację uwzględnił kierując sprawę do ponownego rozpatrzenia przed sadem pierwszej instancji.
Moje pytania jest następujące:
- czy teraz powinienen złożyć stosowny wniosek o opinie biegłego (otrzymałem na razie tylko wyrok z sądu okręgowego) czy należy czekać na "ruch" sądu pierwszej instancji ?
- czy możliwe jest wnioskowanie o wyznaczenie biegłego zamieszkałego bliżej mojego miejsca zamieszkania ? - gdyż sąd przed którym będzie ponownie rozpatrywana moja sprawa jest oględnie rzecz ujmując na drugim końcu Polski a piec łatwy do zdemontowania i transportowania raczej nie jest. Jeżeli jest taka możliwość to na jakim etapie należny o to wnioskować ?
Z góry dziękuje za udzielenie odpowiedzi.
Pozdrawiam

Witam,

Panie i Panowie,
nie wszyscy na raz...
;)

drodzy forumowicze - czy ktos bylby w stanie napisac COKOLWIEK ? nie kazdy jest prawnikiem a pytania chyba nie sa nadzwyczaj trudne, kazdy prawnik ze stazem w sadzie jest chyba choc troche w tej materii zorientowany....
najwazniejsze jest - czy mozna wniesc wniosek o dowod z opinii bieglego w ramach pomocy prawnej (korzystajac z bieglych ktorzy blizej mnie mieszkaja) i KIEDY nalezy taki wniosek zlozyc
?

Od razu TY składasz wniosek o biegłego, jego miejsce to kwestia drugorzędna.
Sąd sam dowodów nie powoła.
Szybko składaj opinię o biegłego, bo to na tobie spoczywa ciężar dowodu. Jak złożysz to za późno, to druga strona wyskoczy Ci z prekluzją dowodową - że wniosek spóźniony że miałeś na to dużo czasu i byłeś bierny a teraz to tylko jest przewlekanie sprawy - i sąd może oddalić wniosek o biegłego.
Sąd sam wybiera biegłego, jednak zwyczajowo pytają się stron czy mają zastrzeżenia co do biegłego. Może wybrać - po twojej sugestii - biegłego z twoich rewirów,możesz to zasugerować we wniosku o biegłego, powołując się na aktualne położenie przedmiotu umowy.
Biegły piec wszak zbadać musi, inaczej będziesz mógł zarzucić, że biegły nie zapoznał się z całym materiałem a to przesłanka do uzupełnienia opinii lub wyznaczenia nowego biegłego -a czytać kolejną opinię żadnemu sędziwi się nie będzie chciało.

kpietak napisał:
drodzy forumowicze - czy ktos bylby w stanie napisac COKOLWIEK ?

Nie lepiej zatrudnić prawnika?
Mija prawie 3 tyg od napisania pierwszego postu i odnoszę wrażenie, że czekasz aż ktoś załatwi temat za Ciebie...

Powrót