Opinia rzeczoznawcy w sprawie butów

• Autor wątku Autor wątku Janol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Janol

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich forumowiczów
Postaram się streścić i liczę na Waszą radę. Zareklamowałam obuwie - przecieka (po pierwszym deszczyku w ciągu 5 min. stopy kompletnie przemoczone). Reklamacja odrzucona - bez pisemnego uzasadnienia ze strony sklepu, jako niezasadna - "buty szyte przeciekają" - odpowiedział kierownik . Reklamacja trafiła do Polubownego Sądu Konsumeckiego, wyraźnie zniechęcali mnie, bo nie przepisów - norm dotyczących przeciekania.
Ostatecznie powołano rzeczoznawcę (na mój koszt) i niestety jego opinia jest niekorzystna -napisał, ze po wstawieniu buta do wody (woda na wys. 2 mm) but nie przecieka. Co to za opinia, wiadomo, że deszcz nie pada od dołu, tylko z góry i tam się wlewa do tego buta. Nawet sprzedawca stwierdził, że to są buty szyte (tylko) i dlatego "chłoną wilgoć".
Próbowałam przed Sądem skorzystać z przepisu, który mówi o uznaniu reklamacji w przypadku braku pisemnej odpowiedzi w ustawowym terminie, ale Sąd stwierdził, ze nie w tym przypadku.
Niebawem ponowna rozprawa i prawdę mówiąc, nie wiem czy jest jeszcze jakaś szansa (już nie dokładajac do tego interesu) wywalczyć coś.
Pozdrawiam

na zdrowy rozsądek buty szyte przeciekają - nie spotkałem żadnych butów (prócz gumiaków), które by nie przeciekały

ja w tym wypadku nie pomoge bo wydaje mi sie oczywiste, że reklamacja jest niezasadna

Co do opini rzeczoznawcy - uzsadniał, że podeszwa nie przecieka (a co miał opisywac prawdy powszechnie znane?). Wiadomo, że deszcz pada od góry więc siłą rzeczy sie wlewa

"Buty szyte przeciekaja"? No...nie zawsze wiec odpowiedz jak dla mnie jest niepowazna. Jak dla mnie zalezy jakie sa to buty- eleganckie czy sportowe do turystyki. To wiele zmienia.
Swoja droga moze łatwiej byloby reklamowac z innego powodu. Wiadomo ze jesli deszcz na nie pada, szwy moga nie wytrzymac-jesli buty sa szyte- ale musza te buty pęknąć- wtedy reklamacja będzie zasadna. Cóż pozostaje? Chodzic w deszczu az sie szwy rozlecą. Oczywiscie o ile nie ma w karcie gwarancyjnej zapisu ze buciki sa na słoneczna pogode a na deszcz juz nie :))). Acha!!! I kontynuując zareklamowałbym z tytułu ustawy nie gwaracji:). Pozdrawiam!

Wielkie dzięki,
myślałam o tej opinii rzeczoznawcy - faktycznie udowodnił, ze podeszwa nie przecieka, a szwy znajdują się sporo nad tą wysokością, którą ona "badał", więc nijak ta woda nie mogła się tam dostać.
W karcie gwarancyjnej nie ma ani słowa o warunkach pogodowych. Na pierwszy rzut oka buty wyglądają na solidne - wiosenno-jesienne półbuty wiązane - nawet personel zapewniał, że przeciekać nie będą.
W tych butach nie da się chodzić w deszczu, po kilkunastominutowym spacerze przy lekkim deszczyku są kompletnie niasiąknięte i schną trzy dni.
Madoox30 - w jakim sensie reklamacja z tytutłu ustawy?

Pozdrawiam

Reklamować można na dwa sposoby- z tytułu gwarancji-odpowiedzialnosc producenta za towar-reguluje gwarancja, lub też z tytułu ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej-odpowiedzialność sprzedawcy za towar-reguluje ustawa.
Proszę sobie poczytać: http://www.federacja-konsumentow.org.pl ... ?story=139

Dzięki Madoox30
Zobaczę, czy coś zawalczę

to chyba logiczne że obuwie szyte przecieka. tak samo jak buty skórzane , taka jest własciwośc skóry.

[cytat="agnes121"]to chyba logiczne że obuwie szyte przecieka. tak samo jak buty skórzane , taka jest własciwośc skóry.[/cytat]
Nieprawda. Nielogiczne. Nie kazde skórzane szyte obuwie przecieka.

Powrót