Opinia z PPP a szkoła

• Autor wątku Autor wątku JaskaJL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JaskaJL

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, szukałam czy już ten temat jest, ale nic nie znalazłam.

Syn (2 klasa SP, 8 lat) ma od początku roku szkolnego opinie z PPP o specjalnych potrzebach edukacyjnych (w opinii że ma niepełnosprawność intelektualną w stopniu lekkim; opisane że w szkole powinien mieć zajęcia korekcyjno-kompensacyjne, zajęcia z pedagog i logopedą, dłuży czas pracy). W szkole wychowawca i pedagog poinformowali mnie, że bez orzeczenia oni nic nie mogą. Opinia to tylko dokument, który informuje ich o problemach dziecka. Po wielu moich prośbach pisemnych przez e-dziennik i dwóch osobistych spotkaniach (odkąd można wchodzić do szkół) - dostał zajęcia z logopedą (15 minut raz na 2 tygodnie) i co tydzień zajęcia z pedagog (30 minut).
Wcześniej wychowawca pisał, że ma dłuższy czas na sprawdzianach itp., a dopiero dwa tygodnie temu syn wrócił ze szkoły i mówił, że wychowawca kazał mu jeszcze nie oddawać kartki, bo ma dłuższy czas pracy (dziecko zwróciło na to uwagę jakby sytuacja miała pierwszy raz miejsce).

Ale do rzeczy, chodzi mi o kwestie prawną realizacji opinii w szkole.
Czy na prawdę taką opinią można się tylko (za przeproszeniem) podetrzeć?
Co szkoła, wychowawca ma obowiązek na podstawie opinii zagwarantować? Na co (jaką ustawę) się powoływać? Gdzie pisać? co załatwiać?

Taką samą sytuację ma jeszcze jedno dziecko w klasie syna. Wychowawca zachowuje się jakby chciał mieć bezproblemową klasę. Nawet na początku roku na pierwszym zebraniu wprost powiedział, że woli usadzić dziecko w 1-3 niż by potem miał problemy w 4 klasie.
Syn nie jest najgorszym uczniem, ale wymagającym tonę cierpliwości.

Jeszcze orzeczenia nie ma (może pod koniec tego roku się uda dostać).

Powrót