Opinia z przedszkola

• Autor wątku Autor wątku Adam.kaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adam.kaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, jestem w trakcie sprawy rozwodowej i staram się o opiekę nad 4 letnim synem , ponieważ moja żona nie wykazuje zaangażowania w opiece nad synem . Chciałem uzyskać opinię z przedszkola na temat tego kto przyprowadza i odbiera dziecko z przedszkola , kto opłaca pobyt oraz wyżywienie, oraz wszelkie inne dodatkowe opłaty . na co Pani Dyrektor odpowiedziała mi ze nie może mi takiej opinii wydać . chyba ze Sąd sam wyśle pismo to wtedy owszem taką opinię prześlą do sądu . Chciałbym sam dostarczyć taką opinię jako dowód w sprawie . proszę o pomoc w napisaniu takiego pisma do przedszkola aby Pani dyrektor jednak mi wydała taka opinię .

Żadnym pismem nie jesteś w stanie zmusić przedszkola do wydania takiej opinii. To tylko ich dobra wola.

a nie działa to w ten sposób iż na wniosek rodzica ( prawnego opiekuna ) przedszkole powinno wydać taką opinię ?

Nie ma przepisu nakazującego wydanie takiej opinii tak więc nie. Oczywiście sąd może zobligować przedszkole do wydania takiej opinii

Rozumiem, czyli podczas rozprawy muszę wystąpić o to aby wysłał taką prośbę do przedszkola ?

Złóż w sprawie pismo procesowe wraz z wnioskiem dowodowym o zobowiązanie przez sąd przedszkola do wydania takiej opinii. Wniosek taki musisz uzasadnić - napisać, co chcesz wykazać takim środkiem dowodowym i na jaką okoliczność. Sąd może, ale nie musi uwzględnić takiego wniosku. Jeżeli nie uwzględni, a sprawę przegrasz, będziesz mógł się powoływać na to jako uchybienie przepisów prawa procesowego. Jest tutaj kilka niuansów i byłoby dobrze, gdybyś sam się za to nie zabierał, tylko zatrudnił fachowego pełnomocnika.

ok dziękuję bardzo za odpowiedzi i Pozdrawiam .

To, że robisz wpłaty na przedszkole nie jest żadnym dowodem bo środki w małżeństwie są wspólne i ktoś przelew zrobić musi. To, że Ty odprowadzasz i odbierasz syna nie trzeba potwierdzać pismem, bo może to potwierdzić świadek czy nawet żona zapytana w Sądzie. Bardziej istotne jest to czego chcesz dowieść bo wielu rodziców tego nie robi przez wzgląd na grafik pracy i inne okoliczności, a nie jest to zaniedbywaniem dziecka.

Powrót