Opis filmu, gry

• Autor wątku Autor wątku Dukeman
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dukeman

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,

Czy moge umiescic opis filmu np z filmweb.pl czy imdb.com lub gry z jakiegos serwisu na mojej stronie, jeżeli podam zrodlo pochodzenia pod opisem?

Ja mysle, ze mozna tylko nie wiem czy dobrze rozumuje - traktuje opis filmu jako sprawozdanie o wydarzeniach w filmie, a nie czyjes opinie na temat filmu. Czy na tej podstawie moge taki opis zamiescic?

...czyli Art.25. A pańska strona to zarejestrowane wydawnictwo prasowe (w świetle ustawy prawo prasowe)?

nie, po prostu zwykla stronka hobbystyczna

no to nie, Art.25. odnosi się do zarejestrowanych wydawnictw prasowych - vide ustawa prawo prasowe...

To jak to odniesc do takiej hobbystycznej stronki? Czy Pana zdaniem moge umieszczac taki opis z podaniem zrodla?

w ogólności nie, należałoby mieć zgodę właściciela majątkowych praw autorskich do artykułu (chyba, ze jego forma jest tak, że nie podlega ochronie z tytułu praw autorskich - ale to raczej mało możliwe).

A cha, proste informacje prasowe (Art.4. upaipp) nie podlegają ochronie prawnoautorskiej, o ile coś to może Panu pomóc.

Ale, takie przypadki zawsze są indywidualne - czyli zależne od konkretnej realizacji strony, więc jedynie autor strony może podejmować decyzję, czy może korzystać z prawa cytatu. Ale trzeba to naprawdę dobrze przemyśleć, bo w razie czego trzeba samemu udowodnić, że miało się prawo do skorzystania z prawa cytatu.

A dodatkowo, w przypadku hurtowego przedruku artykułów można się również narazić na zarzut czynu nieuczciwej konkurencji, zwłaszcza w przypadku, kiedy kopiowanie odbywa się ze strony będącej zarejestrowanym wydawnictwem prasowym na stronę, która nie jest takim zarejestrowanym tytułem.

A przecież można skorzystać z samej informacji (która nie jest chroniona prawami autorskimi) i napisać własny artykuł.

_chris_ napisał:
A przecież można skorzystać z samej informacji (która nie jest chroniona prawami autorskimi) i napisać własny artykuł.

Rozumiem, ze informacja w tym przypadku jest opis filmu? Tylko teraz jak nie popelnic plagiatu. Tzn. skad bede wiedzial, ze moj arykul nie jest plagiatem oryginalnego opisu. Jak bardzo moj artykul musi sie roznic od oryginalu?

tak, informacją są oczywiście podane tzw. 'suche' fakty, nie zaś sam opis (forma) jako taki, bo to przecież będzie również jakiś tam komentarz autora pierwotnego artykułu do filmu.

Napisać samemu, własnymi słowami, nie kopiując zdań, akapitów oraz układu treści...

Powrót