Opłacenie składek na starą polisę ubezpieczeniową po zakupie samochodu

• Autor wątku Autor wątku Zabilinski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zabilinski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich,

W lutym kupiłem nowy samochód dla mojej żony. Normalnie, po zakupie tego samochodu, natychmiast go rejestrujemy i zawieramy nowe ubezpieczenie. Ponieważ moja żona jest Ukrainką, mieliśmy duże opóźnienie z powodu konfliktu w jej kraju. Niestety, nie skończyliśmy rejestrować samochodu do czerwca (z nowym ubezpieczeniem).

Tak więc stare ubezpieczenie trwało od grudnia 2021 do czerwca 2022. Wiem, że w tym czasie korzystałam z ubezpieczenia, więc to normalne, że trzeba płacić za korzystanie z ubezpieczenia.

W czerwcu otrzymałem list od firmy ubezpieczeniowej. Poprosili mnie o zapłacenie dodatkowej kwoty za pozostałe składki. Po przeliczeniu musiałem zapłacić 244 zł za polisę w okresie od 14.12 do 20.06.

Wczoraj otrzymałem e-mail od tej samej firmy. Twierdzą, że popełnili błąd i dokonali ponownego przeliczenia. Mówią mi, że to nie było 244, ale 3.800 PLN! :lol:To jest 3 razy więcej niż płacę za rok ubezpieczenia mojego własnego samochodu, który jest znacznie starszy niż samochód mojej żony.

Moje pytanie brzmi: czy powinienem zapłacić taką kwotę? Czy firma ubezpieczeniowa ma rację? Jeżeli nie, to jak powinienem postąpić?

Dziękuję bardzo,

Ben

Musisz dopłacić. Wysokość składki zależy od właściciela pojazdu, np. jego zniżek, historii szkodowości itp. Gdy zakład dowiedział się o zmianie właściciela, dokonał rekalkulacji składki.

Powrót