Opłata abonamentu

• Autor wątku Autor wątku marcin94444
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcin94444

W lutym 2019r kupiłem telewizor, nigdzie go nie rejestrowałem, czy muszę płacić abonament radiowo telewizyjny, choć dodam żę nie oglądam telewizji publicznej tylko serwisy HBO GO itp.
Czy mogę teraz go zarejestrować, czy będę musiał zapłacić za okres od kupna do teraz.

Abonament jest za posiadanie urządzenia, a nie za oglądanie. Ergo - tak, musisz płacić, o ile nie jesteś ustawowo zwolniony z tego obowiązku.

wittka napisał:
Abonament jest za posiadanie urządzenia
Należy dodać, że gotowego do odbioru sygnału telewizyjnego. Sam telewizor takiej możliwości nie ma.

Jeżeli ma wejście antenowe, to jest gotowy do odbioru ;)

Niepopularna opinia jest taka, żeby go nie rejestrować...

Venti napisał:
Jeżeli ma wejście antenowe, to jest gotowy do odbioru
Proszę nie wprowadzać użytkowników w błąd !
VI SA/Wa 248/05
W ocenie Sądu nie mogą być uznane za zdolne do natychmiastowego odbioru programu odbiorniki uszkodzone, nie podłączone do anten umożliwiających odbiór programu z uwagi na niezainstalowanie takich urządzeń, czy wreszcie odbiorniki, które jako niespełniające warunku określonego w art. 4 pkt 8 ustawy o radiofonii i telewizji, niedostosowane do odbioru programu - nie mogą zostać uznane za odbiorniki radiofoniczne i telewizyjne, w rozumieniu cyt. ustawy

Witam.
Podepnę się pod post. Moja mama niedawno dostała "zawiadomienie o zajęciu wierzytelności z rachunku bankowego i wkładu oszczędnościowego" oraz "tytuł wykonawczy stosowany w egzekucji należności pieniężnych" z US w sprawie opłaty abonamentowej RTV. Zobowiązanie dotyczy okresu od 01.01.2015 do 31.08.2019 na łączną kwotę 1627,99zl. Tę kwotę chcą pobrać z emerytury. Znalazłem informację (nie wiem czy prawdziwe) że od 01.03.2010 z opłaty zostały zwolnione osoby bezrobotne więc czy abonament nie został bezprawnie naliczony gdyż w tym okresie mama była bezrobotna? Jeżeli tak czy wystarczy napisać pismo do krrit o umorzeniu a co zrobić z US czy trzeba też do nich pisać?

Powrót