Oplata adiacencka przy podziale gruntu/dzialk

• Autor wątku Autor wątku cdarmosz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cdarmosz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Mam nastepujaca sprawe..Czy gmina ma prawo ustalić i pobierac opłate adiacencką przy podziale działki "matki" na kilka mniejszych dzialek budowlanych? Jak wiadomo wartosc gruntu po podziale wzrasta. Z tego co wiem oplata adiacencka pobierana jest w przypadku budowy ze srodkow gminy urzadzen infrastruktury itp. zwiekszajacych atrakcyjnosc gruntu i zwiekszajacych jego wartosc. Zastanawiam sie wiec czy w przypadku wzrostu wartosci dzialki jedynie w skutekjej podzialu mozliwe jest nalozenie opaty adiacenckiej? (nalezy zauwazyc ze gmina nie ponosi zadnych kosztow takich jak budowa urzadzen infrastruktury, kanalizacji, linia energetyczna itp.). Jak sprawa wyglada w przypadku podzialu dzialki w taki sposob ze nie jest konieczne wydzielenie gruntu pod droge (dzialki powstale w wyniku podzialu sa w bezposrednim sasiedztwie/maja dostep do drogi publicznej - a wiec nie ma koniecznosci ponoszenie ze strony gminy kosztow zwiazanych z budowa drogi) i jak to wyglada w przypadku gdy ze sposobem podzialu wiaze sie koniecznosc wydzielenia terenu pod droge i koniecznosc budowy drogi? Z gory dziekuje za odpowiedz. Proszę o ewentualne przytoczenie (np. linki) przepisów i ustaw regulujących tą kwestię. Mam nadzieje ze zrozumiale przedstawilem interesujaca mnie problematyke. Pozdrawiam

Powrót