Opłata akcyzy auta sprowadzonego, lecz nie zgłoszonego

• Autor wątku Autor wątku pkol07
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pkol07

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
Moje auto stoi w Polsce sprowadzone z Holandii (wyrejestrowane), na blachach zjazdowych od około 4 miesięcy. Posiadam do niego cz. II tymczasowego dowodu rejestracyjnego, na której widnieje moje nazwisko. Nie posiadam ani umowy ani faktury, ani cz. I B tymczas. dowodu rejestracyjnego (być może handlarz z łaski wystawi mi fakturę). Póki co jeżeli chodzi o rejestrację, nie będzie problemów, gdyż urząd skontaktował się z RDW. Problem w tym, że muszę wypełnić formularz online AKC-U (do zapłaty akcyzy). To się wiąże z problemami. Cytuję część tekstu z formularza AKC-U:
"Termin składania:
Do 10 dni, licząc od dnia powstania obowiązku podatkowego, w pr
zypadku nabycia wyrobów akcyzowych
znajdujących się poza procedurą
zawieszenia poboru akcyzy, dokonanego na potrzeby wykonywanej przez podatnika działalności gospodarczej
;
do 14 dni, licząc od dnia powstania obowiązku podatkowego w przypadku nabycia wewną
trzwspólnotowego samochodów osobowych przez
podmiot, nie pó
ź
niej jednak niż w dniu rejestracji samochodu osobowego na terytorium kraju zgodnie z przepisami o ruchu drogowym"

Jak to rozumieć?
Co powinienem zrobić w tej sytuacji i o czym nie wiem?

Proszę o porady.

Pozdrawiam

Na akcyzę masz 14 dni od zadeklarowanej daty przekroczenia granicy PL.
Bez kpl dokumentów nie zarejestrujesz pojazdu.
Handlarz na 110% nie wystawi ci żadnej faktury skoro w dokumentach i tak już widnieją twoje dane jako nabywcy.

Ogólnie w urzędzie powiedziano mi, że z ich strony to przejdzie i zarejestruję, bo holenderskie RDW potwierdza to, że jestem właścicielem pojazdu (kontaktowali się mailowo). Problem z tym cłem jedynie. Minęło dużo czasu, jedyna możliwość złożyć wniosek online. Tylko jak, skoro na akcyzę miałem 14 dni. Wygląda na to, że auto muszę sprzedać jako nierejestrowalne. Jakieś rady? :-x

Obowiązek akcyzowy spoczywa na osobie która sprowadziła pojazd do kraju a w dokumentach widniejesz TY także obowiązku zapłacenia akcyzy i tak nie unikniesz.
WK klepie głupoty: bez dokumentu potwierdzającego przeniesienie praw własności (umowa bądź faktura) nie zarejestrują ci pojazdu. W WK musisz okazać się:
- dokumentem zakupu
- badaniem technicznym polskim
- obiema częściami dowodu rej. oryginalnego holenderskiego
- wymeldowaniem pojazdu w Holandii
- tłumaczeniami w/w
- potwierdzeniem zapłaty akcyzy
bez w/w nie zarejestrują ci pojazdu.
To że wystąpili o potwierdzenie dokumentów i uzyskali takowe (plus dla nich) to tylko połowa drogi.

Ok, pomijając fakt, daty faktury itp. czy nowy dowód rejestracyjny wyrabiają przy rejestracji? jestem pierwszym właścicielem w kraju. Załóżmy, że na fakturze będą dane auta. Druga kwestia to przegląd. Jak mam zrobić przegląd przed rejestracją posiadając fakturę z danymi auta (vin, pojemność, rok...), lecz nie posiadając dowodu rejestracyjnego, a jedynie II cz. B tymczasowego?

Ostatnia edycja:
Odświeżam temat

Powyższe zapytanie nieaktualne, znalazłem odpowiedź.

Pojawia się kolejne pytanie:

"dokument identyfikacji pojazdu wystawiony w kraju członkowskim UE" --- Jak to rozumieć? czy część II tymczasowego dowodu rejestracyjnego jest spełnieniem tego wymogu?

Polski dowód rej. liczy trzy strony. Jak myślisz jak odedrzesz sobie tylko trzecią albo tylko pierwszą to nadal jest ważny ?
Dowód to dowód - ma być kpl.
Pierwszej części nie masz bo np mogła zostać zatrzymana przez Policję. RDW może potwierdzić istnienie dokumentów (co niniejszym uczynił) ale nie wystawi ci duplikatu jeżeli któraś część oryginału została zatrzymana przez ubezpieczalnię, bank, policję czy inny uprawniony organ.

Powrót