***, opłata czesnego

• Autor wątku Autor wątku eRqq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eRqq

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzień dobry,
Napotkałem problem odnośnie opłaty czesnego w ***. Rozpocząłem tam studia magisterskie, niestety z racji poziomu nauczania i zapomnienia iż to student jest klientem, postanowiłem opuścić ową uczelnie składając "wniosek o skreślenie z listy studentów" dnia 12.06.2021 roku. Ku mojemu zaskoczeniu, do systemu płatności nabiły się dwie kolejne raty, gdzie ostatnia ma adnotacje odnośnie skreślenia.
W regulaminie:
W przypadku złożenia przez Studenta w trakcie studiów rezygnacji ze studiów w formie pisemnej z własnoręcznym podpisem lub skreślenia z innego powodu Student zobowiązany jest do wniesienia czesnego proporcjonalnie do wykorzystanego okresu studiów.
Na mój rozum, nie skorzystałem ani trochę z dwóch miesięcy za które mam zapłacić ponieważ nie byłem już wtedy studentem Poniżej wykaz rat:
23.03.2021 307,00 zł 0,00 zł obniżono o: Promocja w
15.04.2021 307,00 zł 0,00 zł -
15.05.2021 307,00 zł 0,00 zł -
15.06.2021 307,00 zł 307,00 zł -
15.07.2021 304,22 zł 304,22 zł skr.wn.12.06.2021

Teraz każą sobie płacić 600 zł grożąc wpisem do krajowego rejestru dłużników. Jeśli ktoś byłby skory do pomocy, mogę oczywiście dać do wglądu umowę czy regulamin.

Z góry dziękuje za odzew.

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
A, przepraszam za nazwe uczelni, dodatkowo podsyłam link do regulaminu opłat.
***mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Szukaj w regulaminie czy nie jesteś zobowiązany do wnoszenia opłat za każdy rozpoczęty semestr, do jego zakończenia. Raty nie mają z tym nic wspólnego. To tylko zaliczkowe wnoszenie opłat za semestr. Tak jest w wielu uczelniach.

Studia zaoczne drugiego stopnia opłata czesnego po skreśleniu z listy.

"Student, który opłacił czesne za semestr lub rok z góry w przypadku rezygnacji ze studiów lub skreślenia z innego powodu
otrzyma od Uczelni zwrot części opłaty czesnego wniesionej z góry za niewykorzystany okres studiów, o którym mowa w ust. 2."

Z tego wynika iż można otrzymać zwrot jeśli zrezygnuje się w połowie semestru (jak w moim przypadku) a po obliczeniach, wychodzi iż zostało mi policzone za cały semestr.

Od kiedy studiowałeś? Dlaczego 3.pierwsze raty są zerowe?

Po lewej stronie wysokość raty, a po prawej wartość spłacona, przez pierwsze 3 miesiące płaciłem raty regularnie, dlatego są tam same 0.

Powrót