Opłata dodatkowa, niepoprawne oznakowanie D-44 (brak informacji o sposobie płatności).

• Autor wątku Autor wątku Czatowsky1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Czatowsky1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Chciałbym tak w skrócie opisać problem.
W maju tego roku dostałem kwitek z "obowiązkiem zapłaty dodatkowej" za nieopłacony bilet parkowania znak D-44

Problem w tym ze znak jest nie kompletny w myśl rozporządzenia:
"
pkt 5.2.50 „Strefa płatnego parkowania” otrzymuje brzmienie:
„5.2.50. Znak informujący o strefie płatnego parkowania i śródmiejskiej strefie płatnego parkowania
Znak D-44 „strefa płatnego parkowania lub śródmiejska strefa płatnego parkowania” (rys. 5.2.50.1) stosuje się
w celu oznaczenia wjazdu i początku strefy płatnego parkowania lub śródmiejskiej strefy płatnego parkowa-
nia, w której w określone dni, w określonych godzinach lub całodobowo jest pobierana opłata za postój pojaz-
du samochodowego.
Na znaku obok napisu „Postój płatny” wskazuje się sposób wnoszenia opłaty za postój pojazdu samochodowego

przez umieszczenie symbolu parkometru lub napisu określającego ustalony sposób wnoszenia opłaty. Jeżeli
obowiązek wnoszenia opłaty za postój pojazdu samochodowego dotyczy określonych dni lub godzin, pod
napisem „Postój płatny” umieszcza się informację określającą zakres stosowania znaku D-44. Symbol stoso-
wany na znaku D-44 pokazano na rys. 5.2.50.2."

Znak wyglądał jak na załączniku. Czy opłata dodatkowa jest zasadna? Znak nie informował mnie o sposobie płatności za postój (brak znaczku parkomatu czy cokolwiek informujący mnie jak mam płacić)

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Cześć,

Parkowałeś w obrębie drogi publicznej czy drogi wewnętrznej? Jaki podmiot wysłał informację o opłacie dodatkowej?

Co do samego znaku D-44 to masz rację, powinna się tam znajdować przytoczona informacja o sposobie wnoszenia opłat.

Oraculium napisał:
Cześć,

Parkowałeś w obrębie drogi publicznej czy drogi wewnętrznej? Jaki podmiot wysłał informację o opłacie dodatkowej?

Co do samego znaku D-44 to masz rację, powinna się tam znajdować przytoczona informacja o sposobie wnoszenia opłat.
Tak w obrębie drogi publicznej. Kwitek opłaty dodatkowej dostałem z biura strefy płatnego parkowania. Teraz dostałem upomnienie z urzędu miasta z "opłatą dodatkową za nieuiszczenie opłaty z tytułu parkowania pojazdu". Odpisałem im, że opłata dodatkowa jest bezpodstawna, gdyż nie zostałem poinformowany o sposobie zapłaty za parkowanie. Jeszcze nie odpisali.
Tylko zastanawia mnie właśnie ta zasadność opłaty dodatkowej, jeżeli znak D-44 jest niekompletny...

Ostatnia edycja:
Powrót