Opłata dodatkowa za SSP - prośba o pomoc

• Autor wątku Autor wątku Małamizdoliny
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Małamizdoliny

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Mam prośbę o pomoc.

Chodzi o opłatę dodatkową za parkowanie. Posiadam ważny abonament na SPP, we wrześniu sprzedałam auto, niedawno kupiłam nowe. Cały czas posługuję się abonamentem ze starym nr rejestracyjnym, proces rejestracji nowego auta się nie zakończył. Została mi nałożona opłata dodatkowa, reklamacja nie została uwzględniona ani przez zarządcę ani w UM mimo przedłożenia dowodów (opłata, fv zbycia i zakupu). Podałam wyrok Sądu http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/BB0ACAEB45iż błędny nr rejestracji nie można zrównywać z bakiem opłaty. Pisałam do rzecznika konsumentów, i nie pomógł.
Co mogę zrobić? Dzięki za wszelką pomoc.

błędny nr rejestracji nie można zrównywać z bakiem opłaty
Z tym, że Ty nie masz błędnego, a zmieniony numer i pojazd.

Posiadam ważny abonament na SPP, we wrześniu sprzedałam auto, niedawno kupiłam nowe.
A czy jest jakiś problem, aby zgłosić zmianę pojazdu i numeru rejestracyjnego do podmiotu, w którym opłacasz abonament? Regulamin coś może mówi na ten temat?

A jaki jest problem anulować opłatę dodatkową skoro wszystkie papiery się zgadzają?

Dlaczego mam chodzić trzy razy i tracić czas trzy razy i człowiek w firmie również przerabia temat trzy razy?

Dla mnie to podchodzi pod wymuszanie. Oczywiste że już firma nie zarobi ode mnie ani złotówki.

Małamizdoliny napisał:
A jaki jest problem anulować opłatę dodatkową skoro wszystkie papiery się zgadzają?
Nie, nie zgadzają się. Gdyby się zgadzały, opłata dodatkowa nie zostałby nałożona. Abonament jest na konkretny pojazd. Opłata została nałożona za parkowanie innego pojazdu.
Małamizdoliny napisał:
Dlaczego mam chodzić trzy razy i tracić czas trzy razy i człowiek w firmie również przerabia temat trzy razy?
Nie musisz :)
Możesz dalej wspierać gospodarkę opłacając opłatę dodatkową.
Małamizdoliny napisał:
Oczywiste że już firma nie zarobi ode mnie ani złotówki.
Uważaj, opłata dodatkowa jest egzekwowana administracyjnie. Nie zapłacisz, niedługo zapewne się zdziwisz jak egzekutor zajmie część wynagrodzenia, rachunek, czy w inny sposób wyegzekwuje należność :)

Kanas napisał:
Nie, nie zgadzają się. Gdyby się zgadzały, opłata dodatkowa nie zostałby nałożona. Abonament jest na konkretny pojazd. Opłata została nałożona za parkowanie innego pojazdu.

Czyli auto nie może się zepsuć i nie można skorzystać np. z użyczonego przez ubezpieczyciela? Czym tu się różni umowa od ubezpieczyciela na użyczenie tymczasowe auta od dowodów sprzedaży i zakupu nowego auta?

Skoro jest jeden właściciel i jest fv sprzedaży, zakupu oraz z przelewu opłaty za abonament, nadal nie można połączyć faktów?

Kanas napisał:
Nie musisz :)
Możesz dalej wspierać gospodarkę opłacając opłatę dodatkową.

Nie. Będę parkowała na bezpłatnym parkingu.

Kanas napisał:
Uważaj, opłata dodatkowa jest egzekwowana administracyjnie. Nie zapłacisz, niedługo zapewne się zdziwisz jak egzekutor zajmie część wynagrodzenia, rachunek, czy w inny sposób wyegzekwuje należność :)

Zapłacę, ale zgłosiłam sprawę do UOKiK, IH RIO i dam ogłoszenia by inni też tak robili. Przecież podobne firmy już dostały kary.

Gdybym nie zapłaciła, to rozumiem że jest kara nałożona. Ale tu jest wszystko potwierdzone i opłata powinna być anulowana.

Małamizdoliny napisał:
Czyli auto nie może się zepsuć i nie można skorzystać np. z użyczonego przez ubezpieczyciela?
Warto zerknąć do regulaminu czy nie ma mowy o takich sytuacjach.
Małamizdoliny napisał:
Nie. Będę parkowała na bezpłatnym parkingu.
To też jest rozwiązanie :)

Kanas napisał:
Warto zerknąć do regulaminu czy nie ma mowy o takich sytuacjach.

Nie ma. Przy jakiejkolwiek sytuacji wizyta w biurze i zmiana karty. W mojej ocenie, to oni traktują mnie na równi z osobami, które nie opłaciły abonamentu. Generalnie ja napisałam do firmy w tej sprawie, ale nie dostałam odpowiedzi co należy zrobić, ani potwierdzenia na email wiadomości. Nie ma też info na stronie firmy co robić w takiej sytuacji. Stąd posiłkuję się wyrokiem Sądu.

Kanas napisał:
To też jest rozwiązanie :)

Od wczoraj już tak robię, mimo iż abonament się nie zakończył :)

Miła polemika Kanas, aczkolwiek ja tu przyszłam po pomoc co zrobić, a nie żeby kopać się z kolejną osobą.

Małamizdoliny napisał:
aczkolwiek ja tu przyszłam po pomoc co zrobić
Cóż, niestety, nie zawsze odpowiedź jest po myśli pytającego, przykro mi :(

Powrót