Opłata egzekucyjna dwie różne kwoty

• Autor wątku Autor wątku Retto
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Retto

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam.

W piśmie od komornika w zawiadomieniu o wszczęciu egzekucji mam koszta takie jak należność główna, odsetki,koszta procesowe itp.Jest również opłata egzekucyjna która wynosi 303zl.
Jednak kartkę dalej która jest datowana na dzień później po tej pierwszej mam „zajęcie wierzytelności” gdzie wszystkie koszta są podobne z wyjątkiem opłaty egzekucyjnej która wynosi polowe mniej (151zl). Po podliczeniu na koncie bankowym mam zajęcie z tej drugiej kartki gdzie jest mniej i bank udzielił mi informacji ze to jest mój dług. To w końcu który dokument to mój dlug?

Różnice wynikają z opłaty stosunkowej. Inna będzie gdy sam spłacisz i inna gdy bank przekaże środki. Wszystko ok.

amadis napisał:
Różnice wynikają z opłaty stosunkowej. Inna będzie gdy sam spłacisz i inna gdy bank przekaże środki. Wszystko ok.

Na zawiadomieniu o wszczęciu egzekucji mam opłatę VAT z 60zl. Za co tu VAT ?

O vat możesz powalczyć. Po otrzymaniu postanowienia o umorzeniu egzekucji (jej zakończeniu). Poszukaj na forum, w tym dziale lub komorniczym.

amadis napisał:
O vat możesz powalczyć. Po otrzymaniu postanowienia o umorzeniu egzekucji (jej zakończeniu). Poszukaj na forum, w tym dziale lub komorniczym.

Ale czym jest ten podatek VAT? Na drugim piśmie czyli „zajęcie wierzytelności z tytułu nadpłaty podatku” również mam ta opłatę VAT. Tylko jakiej nadpłaty? Ze niby miałem od skarbówki dostać jakieś pieniądze ale zajmuje je komornik i to on je zabiera? Ale skąd ta nadpłata jak ja nie pracowałem w tym roku a rozliczenia PIT to były miesiące temu,już dawno bym ta nadpłatę dostał a egzekucja komornicza trwa dopiero miesiąc.
Dlaczego w takim razie na piśmie jest ze zostało wszczęte postępowanie”o zapłatę sum wymienionych poniżej” i tam jest ten podatek VAT , skoro on go już zabrał sam ? Dlaczego wzywa mnie do zapłaty czegoś co juz zabrał? (choć nie mam zielonego pojęcia skąd jakaś nadpłata skoro nie pracuje)

Ostatnia edycja:
amadis napisał:

Z góry przepraszam że piszę kolejny post ale tamtego nie da sie edytować. Podsumowując są 3 kartki z 3 róznymi kosztami.
1 Zawiadomienie o wszczeciu egzekucji (opłata egzekucyjna 303zł)
2.Zajecie wierzytelnosci z tytulu nadplaty podatku (oplata egzekucyjna 303zł)
3.Zajecie wierzytelnosci znajdujacej sie na rachunku bankowym prowadzonym dla dłuznika ( oplata egzekucyjna 151zł)

Czyli to są 3 rózne warianty w zalezności jak uiszczę opłatę? Bo z tego co wiem jakbym nie zapłacił, nawet bezpośrednio do wierzyciela gdzie opłata komornicza to tylko 5% ale nie mniejsza niż 1/10 miesiecznego wynagrodzenia. W zwiazku z tym ze moj dlug jest niski niecałe 1000zł i tak i tak 1/10 wynagrodzenia to 370+/- zł. Skąd więc 303 zł opłaty jak to ponizej tego co moze zabrac, nie mowiac juz o tych 151

Nie przejmuj się teraz opłatą stosunkową należną komornikowi. Ta zostanie ostatecznie ustalona w postanowieniu komornika kończącym egzekucję. W zależności z jakiego majątku komornik wyegzekwuje lub w jaki sposób Ty zapłacisz, taka będzie opłata. Czytaj art. 49 ustawy o komornikach i egzekucji.

amadis napisał:
Nie przejmuj się teraz opłatą stosunkową należną komornikowi. Ta zostanie ostatecznie ustalona w postanowieniu komornika kończącym egzekucję. W zależności z jakiego majątku komornik wyegzekwuje lub w jaki sposób Ty zapłacisz, taka będzie opłata. Czytaj art. 49 ustawy o komornikach i egzekucji.

Chciałbym opłacić bezpośrednio do wierzyciela bo podobno najkorzystniej dla mnie. Konto bankowe mam zajęte na ok. 860zł, czy mogę założyć że to +/- małe odsetki że to są ostateczne koszta wszystkiego czyli wierzyciel + komornik? Tak jak wspomniałem na tych kwitkach mam mase róznych kwot.Kontaktując się z wierzycielem dostałem informacje że ich należność to 748zł w tym jest już zawarte 150 pare zł kosztów egzekucyjnych.Dlaczego wierzyciel domaga sie opłaty kosztów egzekucyjnych skoro to opłata dla komornika? Wierzyciel poniósł na siebie połowe kosztów komorniczych? Zamierza je oddac komornikowi? Bo wygląda to tak skoro dług jest na 860 (+ małe odsetki) wierzyciel wspomina o swoich kosztach 748 to załozmy ze te 150 to jest rachunek komornika? Nadmienię że komornik nie począł żadnych dodatkowych kroków procz zajecia konta.

@Edit: Po głębszej analizie art. 49 ustawy o komornikach i egzekucji znajduję zasadność napisanych przeze mnie powyzszych stwierdzeń, jednak prosiłbym mimo wszystko o potwierdzenie czy sie nie mylę :)

Ostatnia edycja:
Powrót