Opłata egzekucyjna naliczona bezprawnie?

• Autor wątku Autor wątku nickt.007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nickt.007

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
W sierpniu tego roku zostałem ukarany przez sąd mandatem w wysokości 300zł, którego nie zapłaciłem i sprawą zajął się komornik sądowy. Pewnego dnia, logując się na swoje konto bankowe, zauważyłem zajęcie środków w wysokości 486,56 zł, więc udałem się do komornika aby wyjaśnić sprawę. Tam dostałem całą korespondencję, jaka miała zostać mi dostarczona listownie:
- zawiadomienie o wszczęciu postępowania egzekucyjnego z tytułu należności sądowych
- wezwanie do złożenia wyjaśnień w trybie art. 801 k.p.c. (które to złożyłem będąc na miejscu u komornika)
- zawiadomienie o zajęciu wierzytelności z rachunku bankowego na kwotę 486,56 zł
- zawiadomienie dłużnika o zajęciu rachunku bankowego
- zajęcie wierzytelności na kwotę 673,11 zł

Na zawiadomieniu o zajęciu wierzytelności z rachunku bankowego oraz zajęciu wierzytelności jest informacja o opłacie egzekucyjnej jaka została naliczona oraz na podstawie jakiej ustawy tj. ustawy o komornikach sądowych i egzekucji z dnia 29 sierpnia 1997 r. (Dz. U. z 1997 r. Nr 133 poz. 882 z późn. zm)

Czytając tę ustawę natknąłem się na Art. 49 punkt 1 na podstawie którego, wg. mnie, została naliczona opłata egzekucyjna, wraz z apostrofem "Zdanie pierwsze w zakresie, w jakim przewiduje pobranie od kwot wpłaconych przez dłużnika bezpośrednio komornikowi opłaty stosunkowej [...] utraciło moc z dniem 7 lipca 2017 r. na podstawie wyroku Trybunału Konstytucyjnego z dnia 28 czerwca 2017 r. sygn. akt P 63/14 (Dz. U. poz. 1343)"

Czy w związku z tym, opłata egzekucyjna została naliczona bezpodstawnie i mam prawo do odwołania się i wezwania do jej zwrotu?

Dodam, że cała kwota w wysokości 696,90 zł została już przeze mnie zapłacona bezpośrednio komornikowi.

Powrót