D
dj_szerszen
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 50
Mam pewien ciekawy problem praktyczny:
1. został wniesiony do SO pozew o wyłaczenie dwóch wspólników sp. z o. o.
2. opłata zgodnie z art. 29 kscu jest stała i wynosi 2000 zł
3. Sąd I instancji nie zakwestionował tak uiszczonej opłaty w kwocie 2000 zł
4. powództwo zostało oddalone, nastepnie powod złozył apelację
5. Sąd II instancji odrzucił apelacje ze wzgledu na zbyt niską opłatę, twierdząc, że jeśli jest dwóch wspólników, to opłata powinna być pomnożona x2, czyli wynosic 4000 zł
6. Powód składa zażalenie od postanowienia o odrzuceniu...
i teraz pytanie: ile zapłacić za zażalenie 400 czy 800 zł?
Z jednej strony jesli powod chce byc konsekwentny i wiarygodny w swoich twierdzeniach, powinien zapłacić 400 zł
Ale z drugiej strony ostroznosć procesowe wymaga aby jednak mimo uznawania tego za niesluszne i niezgodne z prawem zapłacić 800 zł, gdyż jesli zazalenie zostanie odrzucone, to wyczerpią się srodki zaskarzenia i bedzie po sprawie...
Mam też pytanie czy ktos zna jakies fajne komentarze lub orzeczenia do art. 29 kscu, bo moj uczelniany lex jest bardzo skąpy w tym zakresie?
1. został wniesiony do SO pozew o wyłaczenie dwóch wspólników sp. z o. o.
2. opłata zgodnie z art. 29 kscu jest stała i wynosi 2000 zł
3. Sąd I instancji nie zakwestionował tak uiszczonej opłaty w kwocie 2000 zł
4. powództwo zostało oddalone, nastepnie powod złozył apelację
5. Sąd II instancji odrzucił apelacje ze wzgledu na zbyt niską opłatę, twierdząc, że jeśli jest dwóch wspólników, to opłata powinna być pomnożona x2, czyli wynosic 4000 zł
6. Powód składa zażalenie od postanowienia o odrzuceniu...
i teraz pytanie: ile zapłacić za zażalenie 400 czy 800 zł?
Z jednej strony jesli powod chce byc konsekwentny i wiarygodny w swoich twierdzeniach, powinien zapłacić 400 zł
Ale z drugiej strony ostroznosć procesowe wymaga aby jednak mimo uznawania tego za niesluszne i niezgodne z prawem zapłacić 800 zł, gdyż jesli zazalenie zostanie odrzucone, to wyczerpią się srodki zaskarzenia i bedzie po sprawie...
Mam też pytanie czy ktos zna jakies fajne komentarze lub orzeczenia do art. 29 kscu, bo moj uczelniany lex jest bardzo skąpy w tym zakresie?