Opłata od świadczonych usług reklamy napojów alkoholowych

• Autor wątku Autor wątku SunFires
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SunFires

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Dzień dobry, jak wiadomo czasy ciężkie, a wszelkie instytucje państwowe szukają pieniędzy jak tylko mogą. W ostatnim czasie mieliśmy kontrolę skarbówki w naszym sklpie, zakup kontrolowany czy wydajemy paragony. Tydzień po kontroli dostajemy pismo w sprawie: Wezwanie
do złożenia wyjaśnień w sprawie opłaty od świadczonych usług reklamy napojów alkoholowych. Przypominamy, że podmioty, które świadczą usługę reklamy napojów alkoholowych zobowiązane
są do wnoszenia opłaty w wysokości 10% wartości netto świadczonych usług reklamy. Obowiązek uiszczenia opłaty dotyczy tych podmiotów, które rozpowszechniają reklamę
oraz zamieszczają znaki towarowe i symbole graficzne (logo) poprzez umieszczanie ich m. in. na:

- bilbordach,

- dystrybutorach, chłodziarkach,

- szklankach i podkładkach do szklanek,

- w wystroju lokalu i przed nim,

- ekspozycjach materiałów informacyjnych, promocyjnych i reklamowych

Jak to ma się od strony prawnej, czy za to że mam w sprzedaży piwo w sklpie mam jeszcze płacić 10% podatek?

Od razu zastrzegam, że nie jestem specjalistą w tym temacie, ale wydaje mi się, że jeśli otrzymujesz pieniądze za umieszczanie reklam, logo, plakatów itp. w swoim sklepie (czyli wystawiasz faktury sprzedaży usług reklamowych), to podlegasz temu podatkowi. Ale jeżeli nie masz z tego tytułu żadnych korzyści to temu podatkowi nie podlegasz, bo nie ma czego opodatkować.

Powrót