Opłata rekrutacyjna - zwrot

• Autor wątku Autor wątku Śnieżka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ś

Śnieżka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, czy wg. prawa istnieje możliwość ubiegania się o zwrot opłaty rekrutacyjnej w przypadku gdy decyzją dziekana/rektora, w dniu, w którym powinna zostać ogłoszona lista przyjętych na dany kierunek (studia II stopnia, I etap rekrutacji), pojawił się nowy terminarz - termin zakończenia rejestracji kandydatów został zmieniony - znacznie przedłużony, czego skutkiem jest znaczne opóźnienie podania ostatecznej listy przyjętych na studia. Dodatkowo pojawiła się informacja o znacznie ograniczonej liczbie osób, które zostaną przyjęte o czym wcześniej na stronie rekrutacyjnej nie wspomniano. Niejako jest to chyba wprowadzenie studentów w błąd. W moim przypadku był to dla mnie kierunek awaryjny i z pewnością gdybym dostała się na wybrane studia, nie wniosłabym opłaty rekrutacyjnej na ten dodatkowy kierunek, wiedząc wcześniej o tak odległym terminie rejestracji i ogłoszenia listy przyjętych.

Nie widzę podstaw do zwrotu opłaty jeśli nie będziesz uczestniczyła w postępowaniu. Jeśli natomiast zrezygnujesz przed przeprowadzeniem postępowania to opłata powinna zostać zwrócona.

Chodzi mi własnie o to, czy mam prawo ubiegać się o zwrot opłaty rekrutacyjnej, jeśli całkowicie zrezygnuję z udziału w rekrutacji, przed jej zakończeniem - nowym terminem podanym przez rektora. Czy jest jakiś stosowny akt prawny którym mogę się wesprzeć czy decyzja czy opłata zostanie zwrócona należy do dziekana i równie dobrze może on odmówić.

Powrót