Opłata rezerwacyjna - zadatek.

• Autor wątku Autor wątku janki3l
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

janki3l

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich!
Z góry chciałbym zaznaczyć, iż jestem zielony w tych sprawach.
Pierwszy raz organizuję wycieczkę, więc nie wiem, co mnie czeka.
Pytanie może wydawać się głupie, aczkolwiek przewertowałem trochę googla i nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.
Rzecz w tym, iż zadzwoniłem do pensjonatu, porozmawialiśmy, złożyłem rezerwację i zostałem poproszony o wpłacenie opłaty rezerwacyjnej (umówiliśmy się na trochę ponad 1000 zł, spośród 3000 z groszem z ogółu).
Czy jeśli zostałbym np. oszukany przez właściciela hotelu to może on ponieść jakieś konsekwencje?
Mówię np. o sytuacji, w której przyjeżdżamy i nie ma wolnych miejsc lub po uiszczeniu wpłaty zerwanie kontaktu z klientem itp.
Dodam, że na stronie jest informacja o wpłaceniu tylko 30%, a ja wyszedłem trochę ponad tę pulę.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam i życzę wesołych świąt!

Z kodeksu cywilnego jak najbardziej art 415 i art 471. Ale jak to prawdziwy hotelarz, a nie hochsztapler to możesz spać spokojnie.

Dokładnie. Dowiedz się czy taki hotel naprawdę istnieje, jest to ich nr konta i czy ktoś czasem nie podszywa się pod właściciela, bo jak przelew pójdzie to już możesz nigdy nie znaleźć tego człowieka jeśli to będzie oszust, a wtedy pieniędzy nie odzyskasz.

Hm, dziękuję.
Aczkolwiek bardziej miałem na myśli jakie kroki prawne podjąć.
O to, czy ten hotel istnieje, to się nie martwię, bo znajomy o nim słyszał.
Poza tym ma porządną stronę internetową, a na mapach googla jest ten budynek oznaczony.
W dodatku, w trybie 3D jest on widoczny.

No przecież masz podaną podstawę do ubiegania się o odszkodowanie. Jakie chcesz kroki podjąć? Na razie nic się nie stało przecież. Kodeks cywilny zabezpiecza Cię na okoliczność.

Powrót