opłata skarbowa za pełnomocnictwo

• Autor wątku Autor wątku Konkretna6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Konkretna6

Użytkownik
Odpowiedzi
48
Witajcie. Mam taki problem. Otóż pracuję na stanowisku zajmującym się sprawozdaniami w BDO. No i aby móc złożyć każdorazowo sprawozdanie o wytwarzanych odpadach i ich gospodarowaniu muszę do sprawozdania dołączyć pełnomocnictwo podpisane elektronicznie. Moje pytanie jest następujące. Urząd marszałkowski wymaga, aby przy pełnomocnictwie dokonać opłaty skarbowej 17 zł. To zrozumiałe. Natomiast co w przypadku kiedy do urzędu składam to samo pełnomocnictwo, które złożyłam wcześniej? Mam ważne pełnomocnictwo ale muszę składać je za każdym razem w systemie gdy robię sprawozdanie za poprzedni rok. No i tutaj następuje niespójność. Urząd pod który podlegam czyli urząd marszałkowski Dolnego Śląska poinformował mnie, że ta opłata jest jednorazowa i nie muszę płacić za to samo pełnomocnictwo, ponieważ ono już zostało złożone wcześniej, jedynie mam go dołączać do każdego sprawozdania żeby nie musieli go szukać. Natomiast kolega podlega pod urząd w Podkarpaciu i jemu kazali przy każdym złożeniu sprawozdania płacić te 17 zł mimo, że ma pełnomocnictwo bezterminowe. I za każdym razem gdy tego nie opłaci, urząd każe robić korektę. No i teraz kto ma rację? Urząd Marszałkowski we Wrocławiu uważa, że złożenie pełnomocnictwa to przedstawienie nowego dokumentu przed urzędem natomiast urząd w Podkarpaciu uważa, że dołączenie jako załącznik pełnomocnictwa do sprawozdania jest równoznaczne ze złożeniem w urzędzie pełnomocnictwa, zatem należy dokonywać opłaty skarbowej za każdym razem. Co wy na to?

Powrót