opłata stosunkowa

• Autor wątku Autor wątku Nina0483
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nina0483

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam, zwracam się z takim oto pytaniem.
W parku, na przeciwko mojego domu przewróciło się drzewo (a raczej pozostałość po nim), nie potrzebnie się pokusiłam i wzięłam sobie na ,,rozpałkę,, i o zgrozo miły sąsiad na mnie doniósł. Dostałam karę do zapłaty 40zł na rzecz gminy za wartość tego drzewa i 50zł kary grzywny oraz 80zł kosztów sądowych. Aby było mi lżej, zapłaciłam najpierw kwotę 40 zł, a pozostałą kwotę 130zł chciałam uiścić sobie na wypłatę....no ale nie zdążyłam. Dzisiaj otrzymałam od komornika sądowego list, że mam zapłacić tę kwotę 50zł i 80zł w terminie 7 dni, wraz z opłatą stosunkową w wys. 340,86zł. Czytałam tu na forum, że opłata stosunkowa jest pobierana w wys 15 % wartości egzekwowanego świadczenia, więc dlaczego tu jest tak wysoka? Dzwoniłam do komornika i pani sekretarka powiedziała mi, że to jest opłata egzekucyjna. Ale tutaj na forum czytam, że opłata egzekucyjna to jedno a opłata stosunkowa to drugie. Więc jak to jest z tą opłatą stosunkową? Czy naprawdę za kwotę 130zł kosztów sądowych może sobie naliczyć aż 340,86zł opłaty stosunkowej? Proszę o udzielenie mi odpowiedzi oraz z góry serdecznie dziękuję.

To jest opłata egzekucyjna stosunkowa minimalna. Co do zasady komornik pobiera opłatę w wysokości 15% wyegzekwowanego świadczenia, ale nie mniej niż opłata minimalna.

Niestety opłata przez Ciebie wskazana jest opłatą minimalną, i nawet jakbyś do zapłaty miała 1zł, to opłata wyniosłaby tyle samo.

Rozumiem. Dziękuję za odpowiedź.

Powrót