Opłata z arkusze próbnej matury

• Autor wątku Autor wątku kamilo181
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamilo181

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
mam pytanie dotyczące jak w temacie opłaty za arkusz próbnej matury.
Od początku, tydzień temu dowiedziałem się, że mam zapłacić z arkusze 10 zł. (Kwota niewielka, ale zawsze to jakieś pieniądze).
Za arkusze, które będą normalnie oceniane i będą miały znaczący wpływ na ocenę śródroczną i końcoworoczną.
Czy taka forma jest w ogóle możliwa i zgodna z prawem? Dowiaduje się o tym już w trakcie roku szkolnego, ma to wpływ na moją ocenę.
A w mediach z ust polityków słyszę ciągle o darmowej edukacji.

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

Mozesz sie zbuntowac i nie placic, bo nie masz takiego obowiazku. Ale nauczyciele robia probne matury z wlasnej inicjatywy to nie jest przymus. Szczerze ci powiem, ze wszytsko zalezy od szkoly jaki dostanie przydzielony budzet z samorzadu. Przeczytaj sobie tez statut szkoly, bo matury probne to sprawa kazdej szkoly z osobna.

PS 10zł to nie tak wiele, we Wroclawiu płacili 25:D

Nie widzę podstaw do nakładania opłat za próbną maturę. Sprawę należy jak najprędzej zgłosić do kuratorium.

Nauczyciele mówią, że to na tusz do wydrukowania próbnych matur.
A w statusie szkoły nic nie ma o obowiązku płacenia za próbne matury.
A z tego co się orientuję we wcześniejszych latach opłat takich nie było.

Mogą mówić co chcą. Nie jest to zgodne z prawem.

Opłat nie było bo arkusze dostawali od wydawców lub z innych źródeł. Teraz w związku z nowymi przepisami wydawnictwa nawet takich arkuszy nie mogą rozdawać za darmo. Jeśli szkoła chce zorganizować próbne matury to musi to zrobić własnym kosztem, a pieniędzy na to prawie żadna nie ma. Najwyżej wam nie zrobią próbnych matur.

Powrót