Oplata za czynsz mieszkaniowy - problem

• Autor wątku Autor wątku norbi1242
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

norbi1242

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 593
Witam

Mam pytanie nastepujacej tresci:

Jak wyegzekwowac i wdrazyc sprawe na droge prawna aby 2-gi wspolwlasciciel mieszkania wlasnosciowego zaczal placic za czynsz mieszkaniowy. Malzonek mojej mamy zalega z czynszem ponad 3 miesiace. Jest zameldowany w Polsce jak i w Niemczech gdzie obecnie przebywa i prowadzi dzialalnosc gospodarcza.

Prosze mi doradzic jak zaczac. Oczywiscie doradze mamie co ma zrobic poniewaz pisze w jej imieniu:)

Za pomoc dziekuje, pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Ktos moze pomoc ?

Należy wysłać mu (polecony-zpo) wezwanie do zapłaty zaległej kwoty podając jej wysokość i termin spłaty.
Jeśli się nie dostosuje, należy złożyć pozew do sądu o ściągnięcie zadłużenia.

I nie poganiaj, bo nikt tu na etacie nie siedzi. Trochę cierpliwości w oczekiwaniu na odpowiedź.

Nie zebym poganial nic z tych rzeczy :) Za odpowiedz dziekuje

Takie pismo ze strony mamy nic nieda. Co najwyzej przeczyta po czym wyzuci na smieci. Tutaj w gre wchodzi tylko sciezka prawna niestety.

A moze wniosek do Sadu o zniesienie wspolwlasnosci ?

W takim razie wniosek o zniesienie współwłasności jest konieczny.
Sąd zasądzi wtedy kto, za co i w jakiej wysokości ma płacić w przedmiotowym lokalu.

Rozumiem. Dziekuje za konkretna odpowiedz. Nie ma co sie "cackac" a przeciez drugi wspolwlasciciel musi poczuwac sie do obowiazku.

A moze wie Pani ile z reguly trwaja tego typu sprawy ?

norbi1242 napisał:
A moze wie Pani ile z reguly trwaja tego typu sprawy ?

To jest trudno określić. Zadaniem sądu jest dążenie do doprowadzenia stron oraz do zgody dotyczącej sposobu podziału.

Art. 211
Każdy ze współwłaścicieli może żądać, ażeby zniesienie współwłasności nastąpiło przez podział rzeczy wspólnej, chyba że podział byłby sprzeczny z przepisami ustawy lub ze społeczno-gospodarczym przeznaczeniem rzeczy albo że pociągałby za sobą istotną zmianę rzeczy lub znaczne zmniejszenie jej wartości.
Art. 212
§ 1. Jeżeli zniesienie współwłasności następuje na mocy orzeczenia sądu, wartość poszczególnych udziałów może być wyrównana przez dopłaty pieniężne. Przy podziale gruntu sąd może obciążyć poszczególne części potrzebnymi służebnościami gruntowymi.

§ 2. Rzecz, która nie daje się podzielić, może być przyznana stosownie do okoliczności jednemu ze współwłaścicieli z obowiązkiem spłaty pozostałych albo sprzedana stosownie do przepisów kodeksu postępowania cywilnego.

§ 3. Jeżeli ustalone zostały dopłaty lub spłaty, sąd oznaczy termin i sposób ich uiszczenia, wysokość i termin uiszczenia odsetek, a w razie potrzeby także sposób ich zabezpieczenia. W razie rozłożenia dopłat i spłat na raty terminy ich uiszczenia nie mogą łącznie przekraczać lat dziesięciu. W wypadkach zasługujących na szczególne uwzględnienie sąd na wniosek dłużnika może odroczyć termin zapłaty rat już wymagalnych.

Dobrze a jeszcze jedno pytanie,

W tym wypadku najdogodniejszym wyjsciem bedzie ustanowienie rozdzielności majątkowej
między małżonkami czy tez zniesienie wspolwlasnosci ?

Wiem ze od tego drugiego jest pobierana dosc wysoka oplata stala :( Zas 1 przypadek to jak dobrze pamietam 300 zl ?

Zatem w mojej sytuacji pierw nalezaloby zlozyc wniosek o rozdzielności majątkowej
między małżonkami a pozniej zniesienie wspolwlasnosci ?

Nie wiem czy dobrze rozumuje:(

Ostatnia edycja:
Powrót