Opłata za liceum zaoczne

• Autor wątku Autor wątku grumete
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grumete

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
we wrześniu 2012 roku zapisałem się do 3 klasy liceum zaocznego. Zapisanie polegało na przyniesieniu świadectw z 2 ostatnich lat nauki. Nie podpisywałem żadnej umowy ani nic innego. Dostałem legitymację, uczęszczałem do szkoły ze świadomością, że szkoła jest bezpłatna. Niestety po przyjściu po odbiór świadectwa na koniec roku dowiedziałem się, że szkoła jest owszem bezpłatna ale tylko dla osób zapisanych do klasy pierwszej. Dyrektor zażądał ode mnie 1000zł za cały nie opłacony rok, a po przedstawieniu mojej nie wiedzy powiedział, że może zrobić wyjątek i żebym zapłacił połowę i wyda mi świadectwo ukończenia szkoły.

Teraz pytanie czy ma prawo żądać ode mnie jakichkolwiek pieniędzy i grzecznie iść zapłacić połowę póki się Pan Dyrektor nie rozmyślił.
Czy mogę się kłócić, że szkołą miała być bezpłatna.

Proszę o szybką odpowiedź, ponieważ chce się zapisać do innej szkoły a bez tego świadectwa jest to nie możliwe.
Pozdrawiam
Filip

grumete napisał:
czy ma prawo żądać ode mnie jakichkolwiek pieniędzy

Jeżeli nie było tego w umowie, lub nie było umowy - to nie.

Nie ma również prawa przetrzymywać twojego świadectwa - jest to dokument, którym nie ma prawa rozporządzać.

art. 276 Kodeksu karnego:

„Kto niszczy, uszkadza, czyni bezużytecznym, ukrywa lub usuwa dokument, którym nie ma prawa wyłącznie rozporządzać, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.”

dziękuje za odpowiedź, bardzo ta wiadomość mi się przyda.

Natomiast jeśli nie było umowy to może się wyprzeć, że nie byłem uczniem tej szkoły, bądź wyrażając chęć uczęszczania do tej szkoły akceptuję jej regulamin mimo, że nie ma nigdzie mojego podpisu pod nim?

Powrót