Opłata za opiekę położnej a ubezpieczenie, POMOCY!!!

• Autor wątku Autor wątku NuskaNowicka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

NuskaNowicka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam serdecznie.

Mam ogromny problem i bardzo proszę o pomoc.

Dzisiaj otrzymałam list od NHS z kwotą do zapłaty na 1,758 funtów!
W liście obok kwoty dopisane jest: ,,Antenatal Phase under the care of Southmead Hospital 1st booking wife midwife 04/06/2018". Z tego, co jest napisane można się domyśleć, że jest to opłata za opiekę położnej dla kobiety ciężarnej, czyli dla mnie. 04.06 jest to data, kiedy pierwszy raz zarejestrowałam się u położnej, jako iż jestem w ciąży.
Do Anglii poraz pierwszy przyjechałam 11 kwietnia br, pracę w Hotelu zaczęłam od dnia 23 kwietnia br.
Sumując, rejestrując się do położnej dnia 04 czerwca ubezpieczona byłam już ponad miesiąc!

Moje pytanie: Czy będąc ubezpieczoną w pracy i rejestrując się jako kobieta w ciąży, otrzymując od szpitala w ,,ramach ubezpieczenia" BEZPŁATNĄ OPIEKĘ PRZEZ CAŁY OKRES CIĄŻY, jestem zmuszona płacić ww kwotę? Czy jest tu jakiś haczyk co do przymusowego płacenia za opiekę mimo, iż powinna być ona w ramach ubezpieczenia?

Oczywiście na dniach postaram się wszystkiego dowiedzieć w odpowiednich instytucjach typu szpital, ale widząc, co tu się dzieje i jaki jest w związku z tym błagam, wolę przed jakimkolwiek ruchem podpytać i doradzić się Swoich :)

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi oraz pomoc i gorąco pozdrawiam!!

Ania :)

697349585e4ed.jpg.html

Ostatnia edycja:
Witam,

Moim zdaniem chca Pania naciagnac.

https://www.gov.uk/guidance/nhs-entitlements-migrant-health-guide

"Free Services

GP and nurse consultations in primary care, treatment provided by a GP and other primary care services are free of charge to all, whether registering as an NHS patient, or as a temporary patient, which is when the patient is in the area for more than 24 hours and less than 3 months.

For secondary care services, the UK’s healthcare system is a residence-based one, which means entitlement to free healthcare is based on living lawfully in the UK on a properly settled basis for the time being.

The measure of residence that the UK uses to determine entitlement to free NHS healthcare is known as ‘ordinary residence’. This requires non-EEA nationals subject to immigration control to also have the immigration status of indefinite leave to remain."

Podkreslilem czesc odnosnie Pani statusu co za tym idzie.

Jezeli mieszka Pani w UK, chce Pani zostac w uk jest pani z Polski (domyslam sie) to ma Pani prawo do darmowej opieki gdyz jest Pani rezydentka.

To sa przepisy uk i NHS.

rozumiem ze ma Pani Insurance Number ? dzieki niemu moze Pani wykazac ze Pani pracowala juz i mieszka na stale.

Ślicznie dziękuję za pomoc, jestem wdzięczna za odpowiedź :) tak, posiadam i od początku posiadała insurance number, NHS number I ubezpieczenie z pracy. Pisałam maile do NHS w Bristolu, skąd przysłali mi ta opłatę, odsyłali mnie z kwitkiem, że nie wiedzą, że oni się nie znają, ale chyba będę musiała zapłacić.
Napisałam reklamację i dołączyłam ksera moich dokumentów podswiadczajacych o prawie do darmowej opieki, czyli IN itd. Czekam na opowiedz. Moja położna z czymś takim też się nie spotkała. Mówiła, że no jest pewna, czy będę musiała płacić, czy nie, ale z tego co jej wiadomo, to abym miala 100%owa darmowa opiekę położnej i NHSu, muszę pracować w Anglii minimum rok.
Dziwna sytuacja... Z początku mówią,ze będzie wszystko darmowe, a tu nagle taka opłata... Ale poczekam :)

Czasem wysylaja takie pisma z urzedu zeby nie byc posiadzeni o niedopelnienie formalnosci.

Majac Twoj NIN bardzo latwo sprawdzic ze tu pracujesz/walas i odprowadzasz skladki = jestes rezydentka.

Problem bylby gdybys nie pracowala wtedy trudniej udowodnic rezydenture ale tez mozna. To bardzo dlugi temat.

Pozdr,

Powrót