Opłata za parking w Danii, na właściciela auta?

• Autor wątku Autor wątku bakus1000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bakus1000

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam serdecznie.
Opiszę mój problem może ktoś poradzi co z tym zrobić.
Otóż dostałem z firmy windykacyjnej(polskiej) wezwanie do zapłaty ponad 460 zł za nieopłacony parking w Danii!
Dzwoniłem i tłumaczyłem że auto wypożyczyłem na co mam stosowną umowę i to nie ja powinienem płacić mandat tylko użytkownik który jeżdził w danym dniu.
Przesłana została faxem umowa z użytkownikiem.
Jednak Pani z firmy twierdzi że nie użytkownik tylko właściciel. Tylko dlaczego firma ma mieć większe prawo niż np.Policja. Policja może ukarać tylko rzeczywistego sprawcę jeśli wskaże go właściciel auta a firma może bez tłumaczenia kazać płacić właścicielowi?
Jeśli ktoś mógłby pomóc rozwiązać tą kwestię byłbym bardzo wdzięczny :).. dodam że za każde pisemko liczą sobie 64zł opłat manipulacyjnych ;)
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedźi

Tak z ciekawości zapytam: ta firma to EGB Investment z Bydgoszczy?

:) oczywiście że EGB, hehehe widzę że temat znany..
Jakieś sugestie jak z nimi postępować?
Pozdrawiam

zapros firme do postepowania sadowego bo nie masz zamiaru z nimi dyskutowac jak nie dociera a w sadzie im pozew odrzuca

bakus1000 napisał:
:) oczywiście że EGB, hehehe widzę że temat znany..

Znany, albo i nieznany. Kilka dni temu rozmawiałem z kolegą - wspominał, że właśnie za jakiś mandat z Danii ścigało go EGB. Kiedyś, dawno. Pytali, czy był w Kopenhadze, etc. W końcu dali mu spokój.

Moim zdaniem - mogą sobie tylko podzwonić, w sądzie nie mają szans na wygraną. A na pewno nie na swoje doliczane koszty typu ustalenia w CEPiK etc. Ale to tylko moje zdanie; może któryś z forumowych prawników się wypowie w tej kwestii.

Powrót