opłata za przedszkole sprzed 2,5 roku

• Autor wątku Autor wątku AgataMarta78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AgataMarta78

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam,
dostałam sądowe wezwanie do zapłaty z pozwem od przedszkola .opłata dotyczy opłaty za czerwiec 2010. Nie zapłaciłam tego, bo moje dziecko wtedy już do tamtego przedszkola nie chodziło. Zresztą w załącznikach przedszkole przesłało do sądu liste obecności, gdzie moje dziecko widnieje na liście, ale nie ma ani jednej obecności. Czy ja mam szanse z nimi wygrać? Jest sens wznoszenia sprzeciwu a jeśli tak to jak to zrobić?
Jestem samotną matką, ale ten fakt jest chyba tu nieistotny

pomoże ktoś?
Dodam, że próbowałam się z nimi porozumieć, bo przecież dlaczego niby miałam płacić za coś z czego moje dziecko nie korzystało. Uzyskałam tylko tyle, że " łaskawie" przedszkole odliczyło mi koszt obiadów za czerwiec. Już nawet nie wypowiem się na temat tego, ze w ogóle żądało ode mnie opłaty za obiady, skoro dziecko ani razu nie było w szkole, paranoja jakaś po prostu. nie wiem jak ten formularz sprzeciwuu wypełnić. Nie wiem, po jakim czasie się takie opłaty przedawniają? może zamiast z nimi wojować powinnam wnieśc o uznanie długu i podniesienie o jego przedawnieniu?

Jeżeli nie złożyli przed upływem 2 lat od wymagalności należności ( płatności)pozwu i nie uznała Pani wcześniej długu, to roszczenie się przedawniło.
W takiej sytuacji proszę przesłać sprzeciw i podnieść zarzut przedawnienia. Proszę jednak nie uznawać długu.

Dziękuję ;) wcześniej dostawałam tylko wezwania do zapłaty na które nie reagowałam, bo wcześniej dyskutowałam przez telefon z księgową, ale to było ponad dwa lata temu, wtedy powiedziałam, że nie uznaje tego długu, bo opłata jest bezzasadna.
Więc we wniosku mam tylko napisać ,że wnoszę sprzeciw w związku z przedawnieniem roszczenia?

amadia66 napisał:
To nie jest świadczenie okresowe? Z czego wynika okres 2 letni?
Pytam z ciekawości.

Art. 751.Z upływem lat dwóch przedawniają się:
1) roszczenia o wynagrodzenie za spełnione czynności i o zwrot poniesionych wydatków przysługujące osobom, które stale lub w zakresie działalności przedsiębiorstwa trudnią się czynnościami danego rodzaju; to samo dotyczy roszczeń z tytułu zaliczek udzielonych tym osobom;
2) roszczenia z tytułu utrzymania, pielęgnowania, wychowania lub nauki, jeżeli przysługują osobom trudniącym się zawodowo takimi czynnościami albo osobom utrzymującym zakłady na ten cel przeznaczone.

Dodam, że przedawnienie należności głównej powoduje (zgodnie z uchwałą SN) przedawnienie odsetek

ajeśli to jest państwowe przedszkole? ogólnie kwota jest śmieszna , bo z odsetkami to 199,90 zł al dlaczego mam płacić za coś, z czego moje dziecko nie korzystało?

AgataMarta78 napisał:
Więc we wniosku mam tylko napisać ,że wnoszę sprzeciw w związku z przedawnieniem roszczenia?
Tak, sprzeciw na urzędowym formularzu ( dostępnym m.in. na stronie internetowej Ministerstwa Sprawiedliwości.

AgataMarta78 napisał:
ajeśli to jest państwowe przedszkole?
A co to ma do rzeczy? Może Pani napisać, że zaprzecza Pani wszelkim roszczeniom strony przeciwnej i uznaje roszczenia za bezzasadne. A z ostrożności procesowej wnosi o oddalenie roszczenia jako przedawnionego.

Iliveagain napisał:
A co to ma do rzeczy? zaprzecza Pani wszelkim roszczeniom strony przeciwnej i uznaje roszczenia za bezzasadne. A z ostrożności procesowej wnosi o oddalenie roszczenia jako przedawnionego.

Bardzo mi się podoba to sformułowanie ;) Dziękuję serdecznie

Może niech Pani jednak napisze, że zaprzecza Pani twierdzeniom strony przeciwnej, a nie roszczeniom. Tak będzie poprawnie. Przepraszam, już dosięga mnie pewne zmęczenie.

;) no tak, szczególnie że" roszczeniom" to tak, jakbym jednak uznawała ,że jakieś moga mieć. Jeszcze raz dziękuję

dla pewności proszę sprawdzić tak jak pytał Iliveagain kiedy pozew został wniesiony do sądu

nie mam daty wpłynięcia pozwu, postępowanie upominawcze odbyło się 10 grudnia. Odsetki od sumy którą podali, liczone są od 9.10 .2012 czyli tak, jakby wtedy złożyli ten pozew.Bo napisali w pozwie, że suma o którą wnoszą jest liczona na dzień 31.05.2012 ale podają również że jeszcze w połowie czerwca wysyłali mi wezwanie do zapłaty.

data jest w nakazie zapłaty - "po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym na wskutek pozwu wniesionego w dniu ..."

;) Ma Pani rację, 9 .10.2012. , umknęło mi to.

Witajcie, dziś dostałam zawiadomienie o terminie rozsprawy jest podany termin ale brak numeru sali, nie ma też zaznaczonego czy obecność jest obowiązkowa czy nie. Powinnam pojawić się czy to tylko formalność?
Tak jak w tytule, podniosłam sprawę przeterminowania się płatności

Powrót