opłata za studium do ktorego nie uczeszczalam

• Autor wątku Autor wątku klaudiak1010
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

klaudiak1010

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, we wrześniu zapisałam się do studium. Nigdy nie chodziłam na zajęcia, jednak władz studium nie poinformowałam ze rezygnuje. Podpisałam umowę. Dzisiaj dostałam informację, że mam zapłacić za wrzesień i październik, chociaż nigdy nie uczęszczałam na zajęcia. Czy rzeczywiście muszę uregulować tą opłatę?

A co na temat odpłatności / zasad wypowiadania mówi umowa?

Ona Panią wiąże.

Jeśli nie dochowała Pani zasad wypowiedzenia umowy wynikających z niej roszczenia mogą być uzasadanione.

Dziękuję za odpowiedz.
Poniżej przedstawiam warunki umowy dotyczące mojej możliwości wypowiedzenia.

3. Uczeń może odstąpić od umowy do dnia 31 sierpnia 2011. Odstąpienie od umowy może nastąpić wyłącznie w formie pisemnej pod rygorem nieważności. W takim przypadku uczeń zwolniony jest z wnoszenia opłat. uczeń może rozwiązać umowę po 31 sierpnia 2011, na warunkach opisanych w ust. 4 i 5.
4. w przypadku rozwiązania przez ucznia umowy za wypowiedzeniem przed zakończeniem trwania kształcenia, umowa zostaje rozwiązana z dniem skreślenia ucznia z listy na koniec danego semestru nauki. wypowiedzenie umowy musi być złożone w formie pisemnej pod rygorem nieważności.
5. w przypadku rozwiązania przez ucznia umowy bez wypowiedzenia, postanowienia niniejszej umowy dotyczące promocji tracą ważność. w takim przypadku znosi się warunki promocji, o której mowa w 5 ust. 1 i uczeń będzie zobowiązany do zapłaty na rzec teb edukacja , za okres obowiązywania umowy, czesnego o którym mowa w 5 ust. 6. Rozwiązanie umowy może nastąpić wyłącznie w formie pisemnej pod rygorem nieważności.
6. umowa wygasa z dniem skreślenia listy uczniów. skreślenie może nastąpić:
a) na koniec semestru
b)w trakcie trwania semestru, w takim przypadku stosuje sie postanowienia 6 ust. 5.

termin płatności mija 10 dnia każdego miesiąca. czy w takim wypadku powiadomienie mnie dopiero po dwóch miesiącach jest zgodne z prawem. ponadto umowę podpisałam 31 sierpnia, to w takim razie jak mogłam z niej zrezygnować do 31 sierpnia?

Pytanie zasadnicze brzmi: czy Panią skreślono już z listy słuchaczy czy nie.

Jeśłi nie należy wypowiedzieć umowę w trybie pkt 4 (ABSOLUTNIE NIE W TRYBIE PKT 5!!) i do końca semetru grzecznie płacić za edukację.

Takie są niestety konsekwencje "olewania" podpisanych umów.

Powrót