Opłata za stworzenie harmonogramu spłaty.

• Autor wątku Autor wątku Pk90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pk90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam piszę z prośbą o udzielenie mi informacji.
Mam zaciągniętą pożyczkę w vivus.pl, chcę ją rozłożyć na raty i co otrzymałem w odpowiedzi na swoją propozycję zawartą mailu do w/w firmy?

"Witamy,

Przedstawiam polubowne rozwiązanie sytuacji. Wpłat proszę dokonywać do 08 dnia miesiąca począwszy od kwietnia 2014r. Opłata za sporządzenie harmonogramu to 280 PLN wliczona w raty w kwocie:"

Moderator na tym forum w pewnym temacie w odniesieniu do sporządzania takiego harmonogramu wyraził się następująco:
Colder napisał:
Sporządzeniem harmonogramu jest darmowe, nie mogą za to pobierać żadnych opłat.

W związku z tym mam serdeczną prośbę, jak to w końcu jest? Czy próbują mnie naciągnąć na dodatkowe koszty za coś co tak na prawdę leży również w ich interesie i jest darmowe?? Nigdzie nie znalazłem takiej informacji odnośnie naliczania opłat za sporządzenie harmonogramu i wydaje mi się to niedorzeczne.. Odpisałbym im że jest to darmowe i leży w obowiązkach pracowników, aczkolwiek na co mógłbym się powołać i o co mógłbym się oprzeć wysyłając im taką wiadomość? Pozdrawiam :)

PS. Proszę aby wątek ten nie był przedmiotem dyskusji przez osoby które chcą pokazać jedynie swoje rozważania bądź przypuszczenia A PRZEZ KOGOŚ KTO JEST NA TYLE ZORIENTOWANY ŻE BĘDZIE WIEDZIAŁ NA 100% JAK TO WYGLĄDA I UDZIELI POMOCNEJ ODPOWIEDZI. Dziękuję

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Opłata za sporządzenie harmonogramu to 280 PLN wliczona w raty w kwocie:

Sporządzeniem harmonogramu jest darmowe, nie mogą za to pobierać żadnych opłat.

Z tej 1 wiadomości wynika, że kwota jest już wliczona w koszta całkowite.

Zaproponowałem im rozłożenie na raty kwoty jaką jestem dłużny. Oni do tej kwoty doliczają sobie 280 zł za sporządzenie harmonogramu przez co zaproponowali mi raty większe w sumie o te 280 zł. Jest to dla mnie niedorzeczne. Jak wyżej zacytowałem pewnego moderatora podobno sporządzenie harmonogramu spłaty pożyczki jest darmowe i nie mogą za to pobierać opłat.Według mnie to leży w zakresie obowiązku pracowników działu windykacji, jednak chciałbym móc się powołać na coś więcej niż na swoje logiczne przypuszczenia.

PS. Głównie chodzi mi o podstawę prawną co do cytatu moderatora "Colder"

Ostatnia edycja:
Pk90 napisał:
Według mnie to leży w zakresie obowiązku pracowników działu windykacji, jednak chciałbym móc się powołać na coś więcej niż na swoje logiczne przypuszczenia.

No nie, nie leży.

A możesz przytoczyć cały temat a nie tylko jedno zdanie Coldera wyjęte z kontekstu?

rewt napisał:
No nie, nie leży.

Bardzo pomocna i wyczerpująca odpowiedź. Brawo.

Czekam aż się ktoś kompetentny lub mający doświadczenie w tym temacie wypowie, najlepiej Colder jak by się sam odniósł do swoich słów i poparł je czymś.

Powrót