Opłata za szkołę

• Autor wątku Autor wątku kubaz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kubaz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Czy dozwolone jest pobieranie przez szkołę (muzyczną, nie żadne liceum muzyczne tylko odrębna placówka) oczywiście państwową, opłat comiesięcznych? Forma zapłaty za szkołę to przelew bankowy na konto komitetu rodzicielskiego z tytułem wpłaty "DAROWIZNA" co jakby sobie przeczy...

Mi się zawsze wydawało, że darowizna jest dobrowolna, a nie obligatoryjna, ale możę czegoś nie doczytałem kiedyś w ustawie jakiejś? :)

[cytat="pytanko"]Mi się zawsze wydawało, że darowizna jest dobrowolna, a nie obligatoryjna, ale możę czegoś nie doczytałem kiedyś w ustawie jakiejś? :)[/cytat]

No właśnie:) Ale taka jest forma opłat za szkołę dlatego zaczęło mnie zastanawiać, czy nie jest przypadkiem tak, że opłata wcale nie jest obowiązkowa i jest to żerowanie na powszechnej niewiedzy, że "powinno się płacić" - jeśli się mylę to odwołuję ale mam duże wątpliwości co do uczciwości pobierania czesnego przez szkołę.

Wpłaty na Komitety Rodzicielskie są dobrowolne. I są to pieniądze Komitetu, a nie szkoły. Szkoła nawet nie ma prawa samodzielnie nimi dysponować.
Jeśli na zebraniu rodziców podpisałeś deklarację, że będziesz płacił, to
Komitet Rodzicielski może się domagać, żebyś się z tego zobowiązania wywiązał. Zgromadzone środki pieniężne są zazwyczaj wykorzystywane na różnorodne imprezy (dopłaty do wycieczek, studniówek), różne nagrody itd.
I zazwyczaj czerpią z tego również ci, którzy nie wpłacają darowizn.

[cytat="Mona"]Wpłaty na Komitety Rodzicielskie są dobrowolne. I są to pieniądze Komitetu, a nie szkoły. Szkoła nawet nie ma prawa samodzielnie nimi dysponować.
Jeśli na zebraniu rodziców podpisałeś deklarację, że będziesz płacił, to
Komitet Rodzicielski może się domagać, żebyś się z tego zobowiązania wywiązał. Zgromadzone środki pieniężne są zazwyczaj wykorzystywane na różnorodne imprezy (dopłaty do wycieczek, studniówek), różne nagrody itd.
I zazwyczaj czerpią z tego również ci, którzy nie wpłacają darowizn.[/cytat]

No właśnie, zgadzam się w zupełności - a informacja o opłacie za szkołę wywieszona jest w formie ogłoszenia "Opłatę za szkołą prosimy dokonywać na konto komitetu rodzicielskiego: (nr konta) z tytułem 'darowizna'" - co ciekawe, na koniec roku trzeba podpisywać obiegówkę przed wydaniem świadectwa...

Powrót