Opłata za uzasadnienie w wsa

• Autor wątku Autor wątku annaszowa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

annaszowa

Użytkownik
Odpowiedzi
109
Witajcie,
mam problem...
Otóż, mój pełnomocnik wystąpił z wnioskiem o wydanie uzasadnienia wyroku WSA. Ile mam na wpłate za w/w uzasadnienie? Wpłaciłam dzis i obawiam się, że nie zmieszczę się w termieni.. co wówczas gdybym nie zmieściła się w terminie, bardzo prosze o pomoc...

Masz 7 dni od dnia ogłoszenia wyroku na wystąpienie z wnioskiem o uzasadnienie wyroku. Opłata wynosi 100 zł. Pełnomocnik wysłał wniosek o uzasadnienie bez załączania dowodu zapłaty, tak? Następnie Ty sama opłaciłaś?

Jeżeli dowód wpłaty ( 100zł ) za odpis orzeczenia z uzasadnieniem nie został załączony do wniosku, Sąd wzywa stronę do uiszczenia opłaty w terminie 7 dni od doręczenia wezwania. N.

Nie do końca prawda. Zgodnie z przepisami, sąd sporządzi uzasadnienie nawet wskutek wniosku bez załączonego dowodu opłaty, a samo ściągnięcie opłaty przewodniczący nakaże w trybie egzekucji administracyjnej. W tym przypadku nie stosuje się przepisu o wzywaniu i pozostawieniu bez rozpoznania.
W praktyce pewnie jest tak, że sąd grzecznie wzywa do wpłacenia w jakimś terminie, a potem dopiero wjeżdża poborca skarbowy, czy ktoś. Żeby uniknąć egzekucji najlepiej od razu zapłacić tę stówkę, niezależnie czy termin upłynął czy nie.

Powrót