Opłata za warunkowe zaliczenie roku mimo, że nie jestem studentem

• Autor wątku Autor wątku kuszii
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kuszii

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, przedstawiam swoją sytuację, może znajdzie się tu ktoś, kto wyłapie jakiś haczyk, którego użyję w odwołaniu.

Rok akademicki 2014/2015- idę na stosunki międzynarodowe dzienne, niepłatne. We wrześniu oblałam trzy egzaminy, więc złożyłam wniosek o warunkowe zaliczenie etapu. Okej, przyjęli.
W międzyczasie znalazłam pracę i stwierdziłam, że nie będę kontynuować studiów. Od drugiego tygodnia października nie chodziłam na zajęcia. W grudniu dostałam telefon z pytaniem, czy mam zamiar w końcu zapłacić za te trzy warunki. Odpowiedziałam, że nie. Usłyszałam, że z tym dniem jestem skreślona z listy studentów.

Wszystko pięknie, myślałam, ze się uwolniłam- tydzień temu dostałam wezwanie do zapłaty w trybie natychmiastowym na kwotę prawie 600zł za zaliczenie etapu. Okej, rozumiem, że zaliczyli mi rok, ale nie wiedziałam, że oprócz opłaty za egzaminy warunkowe mam jeszcze im za coś płacić. Myślicie, że odwoływanie się ma sens?

Poniżej istotne fragmenty umowy student-uczelnia, które mogłyby się przydać. Da się coś z nich wyciągnąć?

4. Student, który nie spełnił wszystkich wymagań przewidzianych planem studiów danego etapu, może uzyskać warunkowe zaliczenie tego etapu i zostać wpisany na kolejny etap studiów. Szczegółowe zasady warunkowego zaliczenia ustala dziekan na podstawie szczegółowych zasad studiowania. Prawo do warunkowego zaliczenia nie dotyczy studenta ostatniego etapu studiów.
6. Warunkowy wpis na kolejny etap studiów lub powtarzanie etapu studiów zobowiązuje studenta do powtarzania niezaliczonych przedmiotów.
7. Warunkowe zaliczenie i powtarzanie etapu studiów nie ograniczają praw studenta do udziału w wybranych zajęciach na zasadach określonych w § 12 ust. 4 pkt 4.
8. Dziekan skreśla studenta z listy studentów w przypadku: 1) 12niepodjęcia studiów, które stwierdza się w szczególności w sytuacji: a) niepodpisania przez studenta umowy o odpłatności za usługi edukacyjne świadczone na studiach stacjonarnych lub oświadczenia studenta o spełnianiu warunków do podjęcia i kontynuowania studiów stacjonarnych w uczelni publicznej bez wnoszenia opłat, b) nieusprawiedliwionego niezapisania się na żadne zajęcia, o którym mowa w § 14 ust. 2 i w § 17; 2) rezygnacji ze studiów złożonej przez studenta w formie pisemnej; 3) niezłożenia pracy dyplomowej w terminie określonym w § 35 ust. 1 albo niezdania egzaminu dyplomowego w terminie do końca ostatniego etapu studiów; 4) ukarania karą dyscyplinarną wydalenia z uczelni.
9. Dziekan może skreślić studenta z listy studentów w przypadku: 1) braku postępów w nauce, który stwierdza się, kiedy student więcej niż jeden raz nie zaliczył danego etapu studiów. W przypadku studenta pierwszego roku studiów pierwszego stopnia lub studiów jednolitych magisterskich brak postępów w nauce stwierdza się, gdy stopień realizacji programu studiów wyklucza możliwość zaliczenia roku studiów, chyba, że szczegółowe zasady studiowania stanowią inaczej;
2) nieuzyskania przez studenta zaliczenia semestru lub roku w określonym terminie; 3) niewniesienia przez studenta należnych opłat, pomimo pisemnego wezwania do uiszczenia opłaty w terminie 14 dni od daty jego doręczenia.
10.Od decyzji, o których mowa w ust. 8-9, przysługuje za pośrednictwem dziekana odwołanie do Rektora w terminie 14 dni od doręczenia decyzji. Decyzja Rektora jest ostateczna.

Opłaty za świadczone usługi edukacyjne mogą być pobierane w przypadkach określonych przez Ustawę, a w szczególności za:
1) powtarzanie zajęć we wszystkich formach studiów z powodu ich niezaliczenia, w tym również zajęć do wyboru objętych planem studiów, jeśli student dokona ich zmiany;
2) zajęcia nieobjęte planem studiów, na które student się zapisał, ale ich nie zaliczył;
2. Opłaty za usługi edukacyjne spełniają następujące warunki:
1) w przypadku powtarzania semestru lub roku przez studenta pobierana jest opłata za powtarzanie semestru lub roku albo opłata równa sumie opłat za powtarzanie wszystkich niezaliczonych przedmiotów w ramach powtarzanego etapu studiów;
2) w przypadku warunkowego zaliczenia etapu studiów pobierana jest opłata równa sumie opłat za powtarzanie wszystkich niezaliczonych przedmiotów;
3). Rektor podaje do wiadomości wysokość opłat co najmniej na sześć miesięcy przed rozpoczęciem roku akademickiego.
4).Terminy i sposób wnoszenia opłat ustala rada wydziału, z tym że całość lub pierwszą ratę opłat wymienionych wnosi się przed rozpoczęciem semestru lub trymestru, w którym odpowiednie studia lub zajęcia będą prowadzone, opłaty za zajęcia określone w ust. 1 pkt 5 wnosi się w terminie dwóch tygodni od daty zakończenia semestru lub trymestru, w którym odbywały się zajęcia i związane z nimi zaliczenia lub egzaminy.

Powrót