Opłata za wykorzystanie treści bez zgody autora.

• Autor wątku Autor wątku dawid9090
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dawid9090

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Szanowni Forumowicze

W ramach zajęć na Uczelni nakazano nam utworzyć stronę/bloga na witrynie ***.com. Na utworzonej stronie zostały zamieszczone dwa artykuły zawierające definicję pewnego instrumentu. Nie były one moje, jednak było to podkreślone odnośnikiem do źródeł. Jeden z autorów artykułu wystosował maila, w którym to poprosił o usunięcie jego treści (co zostało natychmiast zrobione) oraz zażądał wpłaty 300 zł na swoje konto za wykorzystanie jego artykułu. Pojawiło się także wiele innych zarzutów, które można przeczytać poniżej. Strona funkcjonowała jedynie jako forma zaliczenia przedmiotu, nie czerpano z niej żadnych materialnych korzyści, nie była pozycjonowana ani uaktualniana. Została usunięta w całości zaraz po otrzymaniu wezwania. Poniżej treść wiadomości od autora:
"Przedsądowe zawiadomienie/wezwanie do usunięcia treści i zdjęć mojego autorstwa, przywłaszczonych bez mojej zgody. Wezwanie do wypłaty wynagrodzenia z tytułu naruszenia praw autorskich.

Wzywam do natychmiastowego zaprzestania korzystania z treści mojego autorstwa, do których posiadam pełne prawa autorskie, treści o których mowa zostały skopiowane z mojej strony internetowej (***mod*** i użyte bez mojej zgody a tym samym naruszają przysługujące mi prawo autorskie.
Wzywam do usunięcia ich ze stron, miejsc pod niżej podanymi adresami:

***mod***
oraz z jakichkolwiek stron z domeny:
***mod***

oraz każdej innej strony/dokumentu/miejsca, które zawiera omawianą tu treść,
Opisy oraz zdjęcia zostały skopiowane z mojej strony ***mod***
Jestem autorem powyższej treści jak i zdjęć i nie wyraziłem i nie wyrażam zgody na jej publikację na innych stronach/nośnikach informacji i w innych miejscach niż moja strona internetowa.
Wzywam do zaniechania obecnych oraz przyszłych naruszeń. Z tytułu naruszenia praw autorskich i korzystania z mojej treści wzywam do zapłaty wynagrodzenia w postaci 300 zł/PLN. Zgodnie z z art. 17 prawa autorskiego za korzystanie, rozpowszechnianie utworu twórcy należy się wynagrodzenie. Dodatkowo z art. 16 ust. 1 pkt.1 prawa autorskiego wynika niezbywalna więź do autorstwa utworu – tj. do podpisywania pod tekstem autora owego tekstu- co nie zostało wykonane.
Ponadto naruszony został również art. 16 ust. 1 pkt 3 prawa autorskiego w postaci rzetelnego wykorzystywania i integralności utworu. Narusza także prawa zależne należące do mnie. (art. 2 prawa autorskiego) Ja, A***i jestem autorem tekstów/zdjęć, więc wszelkie prawa autorskie (zarówno majątkowe jak i niemajątkowe, w tym również prawa zależne) w szczególności do prezentowania na własnych stronach, udzielania zezwolenia na rozpowszechnianie i korzystnie z tekstu należą do mnie. Działania polegające na kopiowaniu autorskiego tekstu, jak i jego modyfikacji i wykorzystywaniu go na własnej stronie internetowej jak również zdjęć – dodatkowo bez podpisywania twórcy – stanowi naruszenie prawa autorskiego art. 16 i 17 oraz jest sprzeczne z ustawą o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji i ustawą o nieuczciwych praktykach handlowych.

Wzywam do natychmiastowego usunięcia i zaniechania dalszych naruszeń w szczególności poprzez usunięcie przedmiotowego tekstu ze strony opisu, a także do zaniechania dalszych działań w przyszłości naruszających przysługujące mi prawa autorskie. Ponadto z uwagi na fakt iż przedmiotowy opis został umieszczony w Internecie i jest ogólnie dostępny dla nieokreślonego kręgu osób wzywam do zapłaty wynagrodzenia za korzystanie z tekstu w kwocie 300 zł/PLN na poniższy rachunek bankowy, w terminie 7 dni od daty otrzymania niniejszego zawiadomienia.

Nr rachunku:***mod***

Jednocześnie przypominam, że za naruszenie prawa autorskiego grozi odpowiedzialność zarówno cywilna jak i karna (zgodnie z art. 116 prawa autorskiego kto rozpowszechnia cudzy utwór bez uprawnienia, w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, podlega karze grzywny, ograniczenia wolności lub pozbawienia wolności do lat 2).

W tym miejscu pragnę jeszcze oświadczyć iż kwota 300 PLN jest kwotą polubowną gdyż z ustawy prawo autorskie wynika możliwość dochodzenia trzykrotności wynagrodzenia (art. 79 ust. 1 pkt 3b), ponadto kwota ta nie uwzględnia zadośćuczynienia (art. 78 prawa autorskiego) oraz naruszenia praw zależnych, a także szkody wynikłej z naruszenia moich praw (art. 79 prawa autorskiego) i wydania utraconych korzyści (art. 79 ust. 1 pkt 4 prawa autorskiego).

W sytuacji braku zastosowania się do niniejszego wezwania w terminie 7 dni od daty otrzymania lub/i dalszego zaprzestania tego typu działalności oraz braku zapłaty należnego wynagrodzenia skieruję sprawę na drogę postępowania karnego (zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa) a także cywilnego (w tym powództwo zabezpieczające oraz pozew cywilny) co zwiększy koszty po stronie odpowiedzialnych za naruszenie praw autorskich w szczególności o w/w roszczenia (prawa osobiste, zależne oraz szkoda) a także koszty zastępstwa procesowego, koszty procesu oraz koszty egzekucji.

Jednocześnie oświadczam, iż wszelkie dowody zostały zgromadzone i zabezpieczone więc jakiekolwiek zmiany na stronie/stronach internetowych nie będą miały mocy wiążącej w stosunku do niniejszego wezwania i faktu powstałego naruszenia prawa. "​
Czy uiszczenie żądanej opłaty jest konieczne?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
dawid9090 napisał:
... Czy uiszczenie żądanej opłaty jest konieczne?
Cóż, to Twoja decyzja. Ze swojej strony dodam, że bezprawne rozpowszechnianie cudzego utworu to przestępstwo - Art. 116. PA.

PS.
... z ustawy prawo autorskie wynika możliwość dochodzenia trzykrotności wynagrodzenia ...
To już od kilku lat nie aktualne.

Ta odpowiedź rozwiała chyba wątpliwości. Dziękuję za szybki odzew.

Zapamiętaj, że korzystanie z cudzego utworu zawsze wymaga odpowiedniego zezwolenia czy to ze strony uprawnionego czy też wynikającego z Ustawy.

Powrót