OPŁATY BANKOWE ZA WPŁATY/WYPŁATY Z RB

• Autor wątku Autor wątku Cecylia1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cecylia1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Piszę w tematyce ogólnej, gdyż już straciłam wiarę, czy temat ten powinnam poruszyć w dziedzinie konsumenckiej. Szukałam jednak orzecznictw, niestety nie znalazłam.
Niektóre Banki pobieraja opłaty za wypłaty i wpłaty na swoje konto. Porblem ten w zasadzie dotyczy obecnie kont firmowych. Czy to jest zgodne z prawem?
Słyszałam, że jest jakieś orzecznictwo z marca 2007 r. - na razie nic nie znalazłam. Czy ktoś może o tym słyszał? Jaką ma wagę prawną takie orzecznictwo dla całego systemu bankowego?

[cytat="Cecylia1"]
Niektóre Banki pobieraja opłaty za wypłaty i wpłaty na swoje konto. Porblem ten w zasadzie dotyczy obecnie kont firmowych. Czy to jest zgodne z prawem?[/cytat] Tak - w końcu przecież banki m.in. z tego zyją..:)

Mi się zdaje, że jest to zgodne z prawem. Bank chyba musi zapewnić jedną tylko drogę bezpłatną do wpłaty i wypłaty pieniędzy np. bankomat i wpłatomat - reszta musi być za darmo. Jesli np. wpłatomat będzie nieczynny, bank będzie przyjmować wpłaty w placówce bezpłatnie.

To, że banki biorą prowizje w celu zarobkowym jest oczywiste. Opłaty takie pobierane są na podstawie tabel opłat i prowizji. Rozmawiałam jednak z osobą, która mi powiedziała, że czytała orzecznictwo prawdopodobnie z marca br. dotyczące nielegalności pobierania takich opłat z własnego rachunku firmowego. Nadal szperam w orzecznictwach, nic nie znalazłam.

Mi się zdaje, że to orzeczenie mówi właśnie o tym, że musi być jeden kanał - tj. tą jedną drogę.

Niestety orzeczenie takie istnieje na razie w swerze naszych domysłów i pokładaniu wiary w rzeczywistość słów wspomnianej przeze mnie osoby. Stosowanie prawa nie może jednak opierać się jedynie na domysłach czy życzeniach. Oczywiście to co piszecie jest racją, ma też logiczne uzasadnienie. Mi jednak jest potrzebna materia prawna.
Jeśli ktoś znajdzie jakieś aktualne publikacje w tym zakresie prawnym - będę wdzięczna.

Powrót