Opłaty, darowizna?

• Autor wątku Autor wątku Tessi27
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tessi27

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Dzień dobry,
Jestem właścicielką mieszkania, w którym mieszkać będę z narzeczonym od lipca.
(Mieszkanie jest jedynie moją własnością)
Moje pytanie dotyczy opłat takich jak czynsz czy prąd.
Planuje wyjazd za granicę do pracy dlatego na chwilę obecną nie jestem nigdzie zatrudniona przez co płacenie rachunków ma jakiś czas spadnie na narzeczonego.
Jak mamy to rozwiązać aby było to zgodne z literą prawa oraz nie spowodowało problemów z Urzędem Skarbowym?
Czy narzeczony powinien mi przelewać pieniądze na rachunki na moje konto? Czy nie będzie to potraktowane jako darowizna, którą muszę zgłosić?
Czy może powinnam wpłacać gotówkę na własne konto? Tylko czy z racji braku zatrudnienia nie będzie to niosło jakiś konsekwencji?

Z góry dziękuję za pomoc.

Możecie zrobić cesję i przepisać wszystkie rachunki na niego i to on będzie je opłacać jako nowa strona umowy. Tak będzie na pewno najmniej uciążliwie dla Was wszystkich. Narzeczony może również płacić rachunki bezpośrednio za Ciebie ze swojego konta, tylko niech pamięta o właściwym zatytułowaniu przelewu żeby było wiadomo jaki konkretnie rachunek opłaca (np. numer faktury, rachunku itd.). Dla firm nie ma znaczenia kto opłaca rachunki.

Co właśnie w przypadku gdybyśmy zdecydowali się na przelew na moje konto lub wpłatę pieniędzy przeze mnie w bankomacie mimo dochodu? Czy pojawiłby się problem z urzędem skarbowym właśnie o te przelewy lub wpłaty w bankomacie?
Nie chciałabym aby narzeczony był stroną umowy, w życiu różnie bywa a małżeństwem jeszcze nie jesteśmy dlatego szukam jakiegoś rozwiązania :D

Wątpię, aby się urząd skarbowy zajmował takimi sprawami.
Co innego, gdyby to były naprawdę wysokie sumy.

Powrót