Opłaty dla komornika

• Autor wątku Autor wątku Niki07
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Niki07

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
bardzo proszę o informacje w poniższej sprawie a mianowicie:
29-01-2009 dostałam zawiadomienie o wszczęciu przeciwko mnie i mojemu 10 letniemu synowi egzekucji komorniczej i wezwanie do zapłaty należności długu
na rzecz Gazowni.
Dług odziedziczyłam po zmarłym mężu. Dług w kwocie głównej dnia 23-02-2009 wpłaciłam bezpośrednio do Gazowni. Po podpisanej Ugodzie z Gazownią- dnia 17-03-2009 nastąpiło zawieszenie postępowania komorniczego na wniosek Gazowni.
Pozostałe koszty sądowe i egzekucji zostały mi przez Gazownię rozłożone na 10 rat. Z dniem 29-12-2009 spłaciłam wszystko.
Teraz otrzymaliśmy od komornika wezwanie do zapłacenia kosztów komorniczych. Rozumiem iż muszę jeszcze zapłacić 5% od całości komornikowi.
Moje pytanie brzmi:
1.czy jeśli zapłaciłam już raz koszty sądowe i egzekucji Gazowni, to teraz jeszcze raz muszę komornikowi?
2.czy do zapłacenia takiej samej kwoty powinien zostać wezwany również mój 10-letni syn? dostał takie samo wezwanie.
Bardzo proszę o pomoc.

1. koszty sądowe za postępowanie rozpoznawcze - to zupełnie coś innego od kosztów egzekucji - szczególnie od opłaty 5% dla komornika sie należy;

2. oboje jesteście dłużnikami solidarnymi, wiec od każdego z was można ściągnąć całość;

jeśli wydaje Ci się, iż komornik pomylił się w liczeniu, to złóż skargę na jego czynności; koszt to 100 zł;

Dziękuję za szybką odpowiedź, rozumiem że 5% muszę zapłacić jako koszty egzekucji komornikowi od całej spłaconej kwoty.
Rozumiem też. że wraz z niepełnoletnim synem jesteśmy dłużnikami
solidarnymi, ale od kiedy to wysyła się list polecony do 10 letniego dziecka, wzywając go do zapłaty takiej samej kwoty 5% jak do matki (dwa odrębne wezwania). Czy dziecko ma prawo poświadczać odbiór listu poleconego ?

możemy jeszcze zacząć dyskutować nad tym, czy kreska w kodzie pocztowym była prosta, czy krzywa, ale wówczas musimy zmienić forum...bo to nie są problemy prawne;

adresatem może być osoba fizyczna, jeśli nie ma pani co robić, może poszperać w ustawie prawo pocztowe, bo ja nigdy nie widziałem przeciwwskazania do wysyłania korespondencji tylko do DOROSŁYCH;

ps. a czy ojciec pozostawił wam w ogóle coś w spadku, że jest prowadzona egzekucja, bo dziecko dziedziczy z tzw. dobrodziejstwem inwentarza, a więc o tyle odpowiadacie za długi oboje (bo jak dzicko, to i pani), o ile spadek po ojcu wynosił więcej niż zero i do kwoty wartości tego spadku;

nad tym bym się skupiał, a nie nad "bzdurami";

dziękuję za informację, nie do końca rozumie Pan intencje moich pytań , nie skupiam sie nad "bzdurami", mam co robić i nie zamierzam tłumaczyć wszystkiego.
Właśnie wczoraj na poczcie był problem z podpisem listu poleconego i nie chciano
go wydać osobie niepełnoletniej.
Proszę się tak nie irytować i dać sobie spokój z udzielaniem dalszych porad.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia.

no właśnie skupiła się pani nad bzdurami - poczta, to już dawno nie jakaś instytucja zaufania publicznego... - nie odpowiedziała pani na pytanie związane z dziedziczeniem...

Powrót