Opłaty dodatkowe MPK / komornik / firma windykacyjna / zmiana miejsca zamdeldowania

• Autor wątku Autor wątku ajcarramba
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ajcarramba

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,

Ponieważ doszedłem do stanu kiedy mogę spłacić długi napisałem pismo do ZTM (zarządca transportu miejskiego w Poznaniu) z wnioskiem o listę zobowiązań z tytułu opłat dodatkowych.

Pierwsza sprawa jest u komornika przy Sądzie Rejonowym w Bydgoszczy. Opłata nałożona w 2009.

Druga "sprzedana" (cesja) do firmy windykacyjnej Statima. Opłata nałożona w 2012.

Adres zameldowania jest nieaktualny od ponad 5 lat. Na ten adres przychodziły ew. pisma. Nie widziałem ich na oczy.

Rozumiem, że jeśli sprawa jest u komornika to przedawnienie nie wchodzi w rachubę.

1. Jak sprawdzić status sprawy u komornika?
  2. Jak sprawdzić status sprawy w firmie windykacyjnej?
  3. Jak mogę obniżyć koszty w obydwu przypadkach? Chciałbym uregulować należność z ZTM ale te koszta pozostałe podwajają kwoty zobowiązań.

ajcarramba napisał:
Jak sprawdzić status sprawy u komornika?
zadzwoń do niego i poproś o przesłanie na aktualny adres postanowień komorniczych w przypadku sprawy czynnej jak i zamkniętej.
ajcarramba napisał:
Jak sprawdzić status sprawy w firmie windykacyjnej?
możesz do nich zadzwonić,

ajcarramba napisał:
Rozumiem, że jeśli sprawa jest u komornika to przedawnienie nie wchodzi w rachubę.
Niekoniecznie. Zależy kiedy wniesiono pozew i jak wygląda doręczenie. Z kolei w sprawie z cesją - czy był nakaz zapłaty?

marian.pazdzioch napisał:
Niekoniecznie. Zależy kiedy wniesiono pozew i jak wygląda doręczenie. Z kolei w sprawie z cesją - czy był nakaz zapłaty?

O widzisz, właśnie tego nie wiedziałem.

W sprawie od komornika nie wiem nic dopóki nie zadzwonię. Miałem już kilka sytuacji ostatnio gdzie zapadły podobne wyroki przeciwko mnie i komornik zdjął mi opłaty z pensji. Teraz postanowiłem to uporządkować. Pisma przychodziły pod dawny adres gdzie nie mieszkam.

Sprawa z cesją może byc podobna, firma Statima się nie odzywała do mnie, to ja napisałem do ZTM z prośba o wykaz spraw.

Dziś zadzwonię i się dowiem, napiszę tu, mam nadzieję że sobie nie zaszkodzę.

Zdobyciem informacji nie zaszkodzisz sobie. Co innego, jeśli uznasz dług. Pytaj komornika o sygn. akt nakazu zapłaty i jaki sąd go wydał, kolejnym krokiem będzie telefon do sądu z zapytaniem o datę wniesienia pozwu i adres doręczenia nakazu

Powrót