Opłaty komornicze

• Autor wątku Autor wątku Varyvein
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Varyvein

Jeśli dłużnik w 100% spłacił wierzyciela na jego konto bankowe, posiada dowód wpłaty itp. z tytułem tego długu, to jakie prawo komornik ma do tego, by żądać jakichś opłat z tytułu post. egezkucyjnego?

Jeśli Wierzyciel wniósł do Komornika wniosek o egzekucję, to Komornik ma prawo, jeśłi się nie mylę to 5%, plus ewentualne koszta Komornika.

Dług wobec wierzyciela wynosił 7500zł. Tymczasem komornik żąda 5500zł. Czy to normalne?

Varyvein napisał:
Dług wobec wierzyciela wynosił 7500zł. Tymczasem komornik żąda 5500zł. Czy to normalne?
Czy ten dług 7500 to tylko kwota główna, czy też odsetki, koszta Sądowe, koszta zastępstwa procesowego itp ?

Nie, 12000zł to ta kwota, ale dłużnik nie ma pojęcia o jakichkolwiek kosztach sądowych i jeśli odbyła się jakas sprawa, to za jego plecami.
Co to jest zastępstwo procesowe?
Wiem, że te 7500zł to dokładna wartość długu z odsetkami. Reszta obciążeń finansowych jest nieznana, prosze mi to przedstawić.

PS.Czy to oznacza, że odbyła się jakaś rozprawa na której wszczęto postępowanie egzekucyjne?

Jeśli sprawa trafiła do Komornika to został wydany nakaz zapłaty przez Sąd. Oczywiście to wszystko kosztuje. Koszty zastępstwa procesowego, to koszty Adwokata, Radcy Prawnego, który reprezentował Wierzyciela.
Stąd pewnie te koszta.
Masz wogóle jakieś pismo od Komornika ?
Jest na nim sygnatura sprawy ?
Kiedy spłaciłeś to zadłużenie ?
Czego dług dotyczy ?
Kiedy powstał ?

Napisz jeszcze raz, dokładnie wszystko do nowa.
Reszta obciążeń finansowych jest nieznana, prosze mi to przedstawić.
Hehhh, wróżką nie jestem :)

Powrót