Opłaty komornicze

• Autor wątku Autor wątku Reni75
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
R

Reni75

Witam , płacę na syna alimenty na czas , ale eks wykorzystał moment , że wyrok dostałam z opóźnieniem i nie wiedziałam że mam już zasądzone alimenty zaniósł wyrok do komornika. Okazuje się że nawet jak płacę na czas, to koszty komornicze płacę co miesiąc 15% od 400zł alimentów dopóki eks nie wycofa od nich sprawy. Z nim się jednak nie da dogadać, ponieważ mści się na mnie że mam u komornika sprawy za dwoje naszych jeszcze dzieci ale z tą różnicą że ON FAKTYCZNIE NIE PŁACI i mam alimenty z funduszu. Co mam zrobić , gdzie się udać żeby nie płacić tych kosztów komorniczych ?????

Niestety jedynym wyjściem jest tylko możliwość złożenia kwoty 6 miesięcznych alimentów do depozytu sądowego wraz z umocowaniem do podjęcia depozytu przez komornika w razie nie płacenia przez Panią na czas alimentów. Wiążę się to z zamrożeniem tej kwoty i płaceniem wciąż aktualnych alimentów.
Trzeba się zastanowić co lepiej? Ile dziecko ma lat na które Pani płaci alimenty?

Jeżeli nie będzie kontynuował nauki po skończeniu 18 lat to może Pani wystąpić o zniesienie obowiązku alimentacyjnego wobec syna.

To raczej nie jest pocieszające :) dla mnie to wszystko jest jakieś nienormalne. Eks nie płaci mi alimentów od dawna i sprawę dałam do komornika , alimenty mam z funduszu i taki gnojek ma prawo żądać ode mnie kasy?.....może powinno być tak,że zanim nie spłaci zadłużenia wobec swoich dzieci nie powinien mieć prawa do ŻADNYCH ALIMENTÓW ANI DO USŁUG KOMORNICZYCH.....to jest właśnie polska ....

Abstrahując od wszystkiego innego, alimenty są przyznane nie ojcu, a dziecku i to ono jest wierzycielem (a nie eks) w Pani sprawie. Jemu też odmawia Pani "usług komorniczych".

A tak swoją drogą, to ciekawe jest, że niewiadomo co znaczącego stwierdzenia "to jest Polska właśnie" w 99% używają zawsze dłużnicy... Może to ciekawy temat na jakąś socjologiczną pracę naukową? ;)
A! I Polska piszemy z wielkiej litery, co byśmy o niej nie myśleli, to jednak nazwa własna.

Muszę Panią poinformować , że nie jestem żadnym dłużnikiem :) a polska napisałam CELOWO! Gdyby Pani skupiła się na czytaniu ze zrozumieniem, to by wiedziała Pani , że płacę na czas. Ale tacy jak Pani skupiają się tylko na tym, żeby komuś "dokopać" a nie na tym żeby POMÓC:) A pracę naukowa radze napisać O SOBIE i osobach podobnych do Pani ..... Pozdrawiam

Skoro ciąży na Pani obowiązek, w tym wypadku alimentacyjny, to jest Pani dłużnikiem, a to czy wywiązuje się Pani ze swojego obowiązku w terminie, czy nie ma tutaj żadnego znaczenia.
Może się Pani oczywiście obrażać i na mnie, i na nasz kraj, ale chciałam nieśmiało zauważyć, iż to między innymi, dzięki moim podatkom oraz obowiązującemu w tym państwie systemowi prawnemu, pozostające na Pani utrzymaniu dzieci, mają zapewniony godny byt. Nie mniej jednak zawsze przecież może Pani zmienić miejsce zamieszkania i wybrać inną, lepszą ojczyznę dla swojej rodziny. Nikt Pani tego nie broni. Powodzenia! :)
A pracy naukowej z zakresu socjologii niestety nie będę w stanie się poświęcić, gdyż to nie moja branża. ;)

Pani branża to uświadamianie ludziom jaka to Pani jest wspaniałomyślna, a inni to śmiecie....
Bardzo dziękuję za CENNE porady PANI "EXPERT" :) ...............

Droga Pani. Grzeczniej proszę. Nikt tu nie jest na Pani usługach, żeby Pani pomiatała użytkownikami. A nawet jeśli by był, zabrania tego kultura osobista. Ale jak widać, to cecha nabyta.
To, że odpowiedzi są nie po Pani myśli to nie nasz problem. Ani wina.
Trzeba było sobie wybrać odpowiedzialniejszego ojca swoich dzieci.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót