Oplaty odbierane z pensji. Umowa zlecenie. Czy mozna oplacac z wlasnej kieszeni.

• Autor wątku Autor wątku Ciekawski89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Ciekawski89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam mam pytanie pracowalem na umowe okolo 3 dni okolo 33 godzin i zostalo mi zabrane.
Kwota brutto 265 zl
Ubezpieczenie emerytalne 25 zl
Ubezpieczenie rentowe 4 zl
Ubezpieczenie społeczne 30 zl
Ubezpieczenie zdrowotne 22
Koszty uzyskania 47
Naliczona zaliczka na podatek 33,84
Pobrana zaliczka na podatek 16
Do wyplaty 198 zl
I mam pytanie czy nie mozna sie samemu ubezpieczyc, w jakims zakladzie ubezpieczen, wraz z ubezpieczeniem zdrowotnym.
Z tego co mi wie wydaje mam szanse odzyskac ten podatek ze wzgledu na niska wyplate.
Co z ofe itd. Dopiero zaczynam swoja kariere pracownicza.

Jak to sie ma w umowie o prace

Jeśli umowa zlecenie jest jedynym tytułem do ubezpieczeń, to obowiązkowe są:
1. składka na ubezp. emerytalne (finansowana przez zleceniodawcę i zleceniobiorcę)
2. składka na ubezp. rentowe (finansowana przez zleceniodawcę i zleceniobiorcę)
3. składka na ubezp. wypadkowe (finansowana przez zleceniodawcę)
4. składka na ubezp. zdrowotne (finansowana przez zleceniobiorcę)
5. składka na fundusz pracy, jeśli przychód jest równy kwocie minimalnego wynagrodzenia (finansowana przez zleceniodawcę)
Dobrowolna jest składka na ubezpieczenie chorobowe finansowana przez zleceniobiorcę.

Oczywiście wybór OFE należy do ubezpieczonego. Składki pobrane przez zleceniodawcę są przekazywane do ZUS, a ZUS przekazuje je do wybranego OFE.

Nie ma możliwości ubezpieczenia się w "jakimś" zakładzie ubezpieczeń i tam opłacania składek łącznie ze składką zdrowotną, chyba, że się prowadzi działalność gospodarczą, ale to już zupełnie inna sprawa.

Prowadzący działalność też podlega obowiązkowi ubezpieczeń w ZUS, a nie w "jakimś" zakładzie ubezpieczeń. :)

Tak jak Pan mówi - Panie Januszu. :-)
Jaki to by nie był zakład, to zawsze jest to Zakład Ubezpieczeń Społecznych....
Chodziło o to, że wtedy składki płaci się "samemu", a nie są pobierane z wynagrodzenia czy przychodu z umowy.

Bo myslalem ze jesli ktos bedzie sam placil to moze wybrac lepsza oferte. I bedzie mial wieksza emeryture ...

Aby mieć wyższą emeryturę może się Pan ubezpieczyć dodatkowo w tzw. III filarze.

W II filarze można wybrać OFE, które ma najlepsze wyniki (stąd przyszła emerytura może być wyższa lub niższa), ale kwota, która tam trafi będzie pochodziła ze składki zapłaconej przez Pana obowiązkowo do ZUS.
ZUS ją przekaże do wybranego przez Pana OFE, aby "pracowała" na Pana emeryturę.
Podsumowując.... pracując na UZ płaci Pan składki, które za pośrednictwem płatnika czyli zleceniodawcy trafiają do ZUS, a ZUS je dalej dzieli zgodnie z Pana wolą wyrażoną poprzez przystąpienie do wybranego OFE.

Rozumiem. No a co z ubezpieczeniem na wypadek wypadku. Tak samo dotyczy to sie renty. Jak bym samemu sie ubezpieczyl to sadze ze mialbym lepsza opieke. Mozna tak ?
Ps. Bo dowiadywalem sie i po prostu lepiej by mi wyszlo jak bym sam sie ubezpieczyl na kazda okolicznosc i taniej by to wyszlo wraz z kosztami leczenia itd.

Ostatnia edycja:
Oprócz wymienionych obowiązkowych ubezpieczeń w ZUS i NFZ, można dodatkowo ubezpieczyć się np na wypadek śmierci czy kalectwa w jakimś zakładzie ubezpieczeń.
Podobnie jak się ubezpiecza samochód. :)
Ale nie są to ubezpieczenia społeczne i zdrowotne.

No a co w wypadku gdy ubezpieczam sie zdrowotnie prywatnie to znaczy chodze do lekarzy za darmo i mam szereg badan za darmo i pobyt w szpitalu za darmo.....moderacja...
http://www.zdrowiedirect.pl/Wiec czemu nie moge wybrac ? Bo to sie nie oplaca zus itd. Lepiej to wyjdzie gdybym prywatnie to zrobil.....moderacja....

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót