W
warning
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 10
Dzień dobry. Kupiłem przedmiot z ogłoszenia na OLX od firmy. Płatność była tzw. płatnością przez OLX, czyli oprócz kwoty za przedmiot zapłaciłem za przesyłkę OLX oraz opłatę serwisową. Przedmiot okazał się wadliwy, w porozumieniu ze sprzedawcą zwróciłem przedmiot na jego koszt (wygenerował dla mnie etykietę nadawczą). Ponieważ przedmiot reklamowałem na podstawie rękojmi, to zgodnie z ustawą sprzedawca, oprócz zwrotu za przedmiot, zobowiązany jest również do zwrotu wszelkich dodatkowych kosztów związanych z zakupem. Dodatkowe koszty dla mnie to:
- koszt przesyłki OLX;
- koszt opłaty serwisowej OLX.
Sprzedawca odmówił zwrotu tych dodatkowych kosztów twierdząc, że on od OLX otrzymał tylko kwotę za przedmiot. Rozumiem tę argumentację i chyba raczej nie mogę żądać od niego zwrotu tych środków? Jeśli nie mogę, to czy mogę żądać ich od OLX?
- koszt przesyłki OLX;
- koszt opłaty serwisowej OLX.
Sprzedawca odmówił zwrotu tych dodatkowych kosztów twierdząc, że on od OLX otrzymał tylko kwotę za przedmiot. Rozumiem tę argumentację i chyba raczej nie mogę żądać od niego zwrotu tych środków? Jeśli nie mogę, to czy mogę żądać ich od OLX?