Opłaty po poprzednim właścicielu oraz KW

• Autor wątku Autor wątku Liveczka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Liveczka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie,
zamierzam kupić pewne mieszkanie ale mam z nim kilka problemów, do których pierwotnie przyczepił się bank.

Jest to własność hipoteczna i mieszkanie nalezy do wspólnoty.
Pierwszy problem polega na tym, że obecny właściciel wynajmował owe mieszkanie. Lokator miał podpisaną umowę ze wspólnotą odnośnie dostaw wody oraz kosztów zarządu. Okazało się, że mieszkanie jest zadłużone na jakąś kwote właśnie w opłatach za wodę. Właściciel uważa, że problem go nie dotyczy bo umowa była zawarta między lokatorem a wspólnotą. Natomiast wspólnota twierdzi, że kiedy nabędę to mieszkanie to obciąży mnie zaległymi rachunkami bo powinny one być pokryte przez obecnego właściciela, mimo, że to nie on miał z nimi umowę.

Drugi dotyczy KW. Właściciel ma założoną 1 KW na kilkanaście mieszkań znajdujących się w jego posiadaniu. Lokale nabył będąc we wspólności majatkowej z małżonką, po kilku latach podpisali umowę o rozdzielności majątkowej, jednakże nie uwzględnili tam, które mieszkania przechodzą na czyją własność. Pytanie dotyczy tego, czy w takiej KW dla wielu lokali będzie wpis o tym, który lokal nalezy do którego z małżonków? Obawiam się sytuacji, w której mieszkanie zostanie sprzedane 2 razy, przez każdego z małżonków osobno. Nadmieniam że w dziale 4 KW nie ma żadnych obciążeń.

Proszę o szybką odpowiedzź i z góry dziękuję.

mnie uczyli - jedna księga wieczysta - jedna nieruchomość - nie rozumiem zatem, jak może być kilka czy kilkanaście samodzielnych lokali w jednej ksiedze wieczystej.
Chyba, ze wymienionym właścicielem jej właściciel nieruchomości budynkowej, z której dopiero będą wyodrębiane poszczególne lokale mieszkalne.
Rozdzielność majątkowo nie powoduje podziału majątu wspólnego. jeśli w księdze wieczystej wpidnieją oboje małżonkowie jako właściele na prawach wspólności ustawowoej, to jeden z małżonków, nawet jeśli obowiązuje ich już ustrój rozdzielności majątkowej, nie może sam sprzedać lokalu. Do aktu notarialnego muszą zatem stanąc oboje.

co się tyczy zadłużenia wynikłego z rozliczenia wody, to są to nie powinny one przejść na pana rzecz, ponieważ są to kogoś długi osobiste, nie obciążają one nieruchomości jak hipoteka, która obciążą nieruchomość bez względu na to czyją stała się własnością.
W akcie notarialnym strony mogą postanowić, że na poczet ceny sprzdaży w kwocie ..., zaliczono spłatę zadłużenia z tyt. dostawy wody, w kwocie ....... na rzecz właściwej wspólnoty mieszkaniowej, lub tym podobne.
To oczywiście moje zdania - ja właśnie tak bym rozwiązała powyższy problem.

Powrót