Opłaty przy zawarciu najmu okazjonalnego

• Autor wątku Autor wątku DJ Bartool
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DJ Bartool

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

Zgłaszam się z taką sprawą: zdecydowałem się na wynajem w formie olazjonalnego najmu odnawialnego co rok, koszty notariusza płacę ja, przedstawiam poniżej listę opłat, jaką przesłał mi najemca:

Czynsz administracyjny/fundusz remontowy i eksploatacyjny za miesiąc kwiecień 180 zł

Czynsz najmu za miesiąc maj 1200 zł
Czynsz administracyjny/fundusz remontowy i eksploatacyjny za miesiąc maj 180zł+woda 64,00zł+śmieci 30zł suma 274,00 zł

Kaucja 1500 zł
Notariusz 500 zł

Moje pytanie brzmi, czy przyjmując, że spisanie umowy i wizyta u notariusza odbędzie się we wtorek 28.04 to czy właściwym jest naliczenie pełnego czynszu administracyjnego?

A jak jest w umowie?
Wg mnie nie.
Ja jak wynajmuję - nigdy nie biorę za pierwszy miesiąc - nawet jak to jest 10 maja. Daję taki bonus od siebie.

Pan_robotnik napisał:
A jak jest w umowie?
Wg mnie nie.
Ja jak wynajmuję - nigdy nie biorę za pierwszy miesiąc - nawet jak to jest 10 maja. Daję taki bonus od siebie.
Umowa jeszcze nie została spisana. To tutaj bonus to jest odjęcie z kaucji 500 złotych na koszty notarialne, to jak to w umowie powinno być wpisane?

DJ Bartool napisał:
przedstawiam poniżej listę opłat, jaką przesłał mi najemca:
Najemca? Czy jednak wynajmujący?
Niezrozumiały jest dla mnie ten post.

DJ Bartool napisał:
To tutaj bonus to jest odjęcie z kaucji 500 złotych na koszty notarialne,
Z kaucji nie odejmuje się żadnych kosztów w trakcie trwania umowy.

Umowa powinna być sporządzona fachowo. Najem okazjonalny, to specyficzny rodzaj najmu i łatwo tu popełnić błąd, który może drogo kosztować.

Wynajmujący - moja pomyłka.

Głownie chodziło mi o to, skąd wyliczenie za 3 dni kwietnia 180zł i czy to faktycznie ja powinienem płacić

DJ Bartool napisał:
Wynajmujący - moja pomyłka.

Głownie chodziło mi o to, skąd wyliczenie za 3 dni kwietnia 180zł i czy to faktycznie ja powinienem płacić
Pytanie co masz w umowie. Można się umówić na pełne opłaty nawet za część miesiąca, ale zwykle rozlicza się to proporcjonalnie do długości trwania najmu.

Powrót