opłaty w skok stefczyka

• Autor wątku Autor wątku adampas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adampas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
mam pożyczkę w skok Stefczyka często się spóźniam
raka jest w wysokości 750 zł
ale za spóźnienia dostaje dodatkowo 50 zł za monit
a jak się troszkę więcej spóźnię dostaje opłatę windykacyjną 350 zł
w sumie zapłaciłem już około 3000 zł opłaty windykacyjnej podczas trwania tej umowy
spóźniam się bo często jestem w długich podróżach służbowych
ale tak bym chciała wiedzieć
czy płacąc odsetki karne
płacą za monit 50 zł
muszę płacić opłaty windykacyjne ? które są 1/2 raty i czy to nie tz lichwa?

windykator nachodzi mnie i krzyczy na klatce ze jet z windykacji tak żeby sąsiedzi wszyscy wiedzieli
windykator pokazuje wizytówkę ze jest z:
Kancelaria Finansowa Wójcik Sp. K.

pytanie jest czy opłąta windykacyjna jest zgodna z prawem

mam tez z nimi proble, ostatnio powiedzialam im ze jak jeszcze raz przyjda to dzwonie na policje, straszyli mnie wiezieniem...

adampas napisał:
w sumie zapłaciłem już około 3000 zł opłaty windykacyjnej podczas trwania tej umowy

No no - 3000 zł? Wykazałeś się sporą cierpliwością zanim trafiłeś na to forum.

Moim zdaniem te dodatkowe opłaty o których wspominasz i w takiej wysokości, są bezprawne.
Bo z jednej strony łamią zakaz kar umownych w przypadku świadczeń pieniężnych ( art. 483 kc ) z drugiej strony - ponieważ ich wysokość jest całkowicie oderwana od nakładów poniesionych przez kredytodawcę, znajdują się w rejestrze klauzul niedozwolonych UOKiK.

Tutaj masz uzasadnienie podobnej w podobnej sprawie, którą naprędce wygrzebałem:

"Na marginesie wskazać należy, że na podstawie przedmiotowego postanowienia Banki mogą [...] pobierać opłaty związane z dochodzeniem zaległych rat, a ich wysokość, w szczególności, gdy nie odzwierciedla nakładów rzeczywiście poniesionych przez pozwanego, może przyczyniać się do nieuzasadnionego wzrostu zadłużenia konsumenta. Podnieść należy, że wysokość wprowadzonych do umowy opłat dodatkowych powinna znajdować uzasadnienie w faktycznych wydatkach poniesionych przez pozwanego w związku z podjęciem przedmiotowych czynności. W ocenie UOKiK natomiast wysokość ww. opłat ustalona została w oderwaniu od rzeczywistych nakładów pozwanego."

Najlepiej gdybyś się skontaktował z miejscowym rzecznikiem praw konsumentów. Ochoczo zajmują się takimi rzeczami, a tutaj być może, konieczna będzie dokładna analiza umowy wraz z załącznikami.

Rzecznik konsumentów ma też pewną poważną zaletę: firma do której wystosuje zapytanie w danej sprawie, ma OBOWIĄZEK udzielenia odpowiedzi.

Witam , mam taki problem że wzięłam kredyt w SKOK Stefczyka na wysokość 14,000 zł. Spłaconą miałam jedną ratę i z powodu braku pracy nie mam na kolejne raty i mam 2 zaległe. Dostałam kilka dni temu telefon że już mam zaległość w wysokości 1,410 zł , gdzie rata 607 zł. I że jeżeli do 10go lipca tego nie wpłacę już będzie ok. 2,000 zł do zapłaty i napisałam dziś temu panu z windykacji sms że nie mam możliwości spłacić całości i mogę na mniejsze raty. Bo mam problemy finansowe. To dostałam taką odpowiedź. " BRAK WPŁATY SPOWODUJE WIZYTE W MIEJSCU ZAMELDOWANIA WINDYKACJI TERENOWEJ I PONOWNE KOSZTA DLA PANI, NASTEPNYM KROKIEM BEDZIE WYPOWIEDZENIE UMOWY KREDYTOWEJ I SKIEROWANIE SPRAWY DO KOMORNIKA. POZDRAWIAM " to odpisałam że potrzębuję więcej czasu bo to jest spora kwota i pan odpisał " MOGĘ POCZEKAĆ MAX DO 18.07 ALE BĘDZIE JUŻ DO SPŁATY OK 2,000 ZŁ PO TYM TERMINIE ODDAJEMY PANI KREDYT NA EGZEKUCJĘ KOMORNICZĄ. " proszę pomoc, czy mogę coś na to poradzić . Dodam jeszcze że od ponad pół roku nie mieszkam pod adresem zameldowania. POMOCY!!!!

Nie ma pracy, ale kredyt bierze. Głupota ludzi mnie poraża.

Mam rente na wysokość 2,300 zł

Powrót