opłaty w sprawie o alimenty

• Autor wątku Autor wątku Michał30
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Michał30

Użytkownik
Odpowiedzi
79
witam, miałem sprawę o podwyższenie alimentów ( ja byłem powodem) i zastanawiam się nad apelacją od wyroku - nie do końca jest po mojej myśli. Czy wie ktoś jak wygląda procedura apelacyjna? czy opłaty od niej również są zwolnione? pozdrawiam

czy opłaty od niej również są zwolnione?

Nie zawsze, ponieważ decyduje o tym sąd po zapoznaniu się z wnioskiem strony oraz dołączonym do niego oświadczeniem o stanie rodzinnym, majątku, dochodach i źródłach utrzymania.
Zgodnie z Uchwałą SN z dnia 18 lutego 2021 r., sygn. akt III CZP 14/20 wniosek o zwolnienie od kosztów sądowych złożony z apelacją rozpoznaje sąd drugiej instancji.

Tak, również jesteś zwolniony.

Zgodnie z art. 96 ust. 1 pkt 2 ustawy o kosztach sądowych w sprawach cywilnych nie ma obowiązku uiszczenia kosztów sądowych strona dochodząca roszczeń alimentacyjnych. Tak, jak nie musiałeś uiszczać opłaty od pozwu, nie musisz także uiszczać opłaty od apelacji.

Żeby złożyć apelację, najpierw składasz wniosek o uzasadnienie wyroku (7 dni od ogłoszenia), a po otrzymaniu wyroku z uzasadnieniem masz 14 dni na złożenie apelacji.

Wanda67 napisał:
Polecam lekturę uksc, zwłaszcza tytułu IV.

Powrót