Opłaty za dodatkowe usługi w leasingu

• Autor wątku Autor wątku Dyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dyk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Dzień Dobry,

Mój leasingodawca samochodu obciąża mnie kwotą 50 zł za udzielenie informacji o mnie policji municypalnej. Czy to zgodne z prawem? W ten sposób mogę płacić ciągle, gdy tylko ktoś będzie chciał o coś mnie zapytać. Wydaje mi się to naciągane.
Czy ktoś przybliżyłby ten temat z prawnego punktu widzenia?

Też tak miałem. Sprawdź w tabeli opłat i prowizji dołączonej do umowy leasingu, powinna być taka pozycja: "wskazanie na wniosek organu uprawnionego osoby korzystającego" - 50 zł (netto)

Ja nie pytam o wewnętrzne przepisy :) Bo te są jak najbardziej.:) W pytaniu podniosłem, czy można za wniosek kogoś innego (np. wszystkich gminnych policji w Polsce - mamy ok. 2,5 tys. gmin x 50 zł :) ) obciążać mnie jakimiś kosztami (nawet bez sprawdzenia, czy pytanie było zasadne).

loco1 napisał:
Tak - skoro tak stanowi umowa.

Dobry argument... A skąd się wzięły w ogóle klauzule niedozwolonie? Nie przypadkiem z tej przyczyny?

OK, zastanowiłem się... i faktycznie jeśli podpisałem taką umowę, to wypada płacić. Ale wydaje mi się takie rozwiązanie (z płaceniem za czyjeś, nawet nieuzasadnione pytanie) dość ryzykowne z mojego punktu widzenia. W przyszłości musiałbym zaprotestować przy takim sformułowaniu warunków. Tylko podpisując umowę leasingu dość trudno wychwycić wszelkie niuanse umowy...

Powrót