opłaty za dzierżawę grobu

• Autor wątku Autor wątku jacek1961
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jacek1961

Użytkownik
Odpowiedzi
78
Chcę założyć sprawę proboszczowi o stwierdzenie przez sąd czy opłata za dzierżawę grobu na 20 lat została pobrana ode mnie zgodnie z prawem? Wg mnie opłata się nie należała gdyż w grobie rodzinnym spoczywają 2 osoby a ostatnia była pochowana w 2008 roku. Czyli grób jest chroniony do 2028 roku i żadna opłata z tytułu dzierżawy nie powinna byc pobierana. Chciałem wymienic pomnik i naliczono mi opłate na 20 lat i wtedy wydano zgodę na jego wymianę. Czy w postępowaniu uproszczonym mogę taką sprawę rozstrzygać w sądzie? Pozew chcę napisać sam.

RE: Sprawa w sądzie przeciwko proboszczowi

A kiedy pierwsza była pochowana? Kiedy wygasla poprzednia opłata?

Czy można pobrać opłatę za dzierżawę grobu ( wymieniam pomnik ) w takiej sytuacji: grób ziemny rodzinny w poziomie. Pierwszy pochówek był w 1994 wtedy tez była wniesiona opłata dzierżawy na 20 lat. W między czasie w 2008 r był kolejny pochówek w tym grobie za który zapłacono jakąś opłatę. Teraz ksiądz przy wymianie pomnika żąda ode mnie opłaty na 20 lat licząc od 2014 r ( 20 lat od ostatniego pochówku). Wg mnie nie powinien żądać nic gdyż od ostatniego pochówku 20 lat mija dopiero w 2028 r. Czy zatem ma prawo tej opłaty żądac i to jeszcze wstecz?

Powrót