Opłaty za ogrzewanie

• Autor wątku Autor wątku matik566
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

matik566

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Jestem studentem pewnej uczelni i w roku akademickim mieszkam w akademiku. Wedlug mnie sposob naliczania ogrzewania jest troche nie logiczny, bo mieszkajac na szczycie przy brzegu budynku musze placic tak samo jak osoba ktora mieszka w srodku budynku i grzeja ja sasiednie pokoje. Moje pytanie polega na tym czy nie powinien wystepowac jakis wspolczynik na zuzywane ogrzewania zalezny od polozenia pokoju w całej kubaturze budynku??;>

Osobiście uważam,że u Ciebie powinien występować taki współczynnik zależny od położenia pokoju w całej kubaturze budynku,ponieważ ja mieszkam w lokalu spółdzielczym na 4 piętrze(ostatnim) i taki współczynnik posiadam.W moim rozliczeniu indywidualnym kosztów firma ta wprowadziła mi taki współczynnik i w wyjaśnieniu tego rozliczenia napisała:
1)Rzeczywista ilość ciepła oddanego przez grzejnik otoczeniu określana jest poprzez wymnożenie wartości odczytanych przez współczynnik UF,który uwzględnia wielkość,konstrukcję,wydajność cieplną grzejnika
2)W przypadku zwiększonych strat cieplnych lokalu(położenie szczytowe,parterowe,narożne)jednostki zużycia zostały zredukowane poprzez zastosowanie współczynnika redukcji LAW,ustalonych ze Zleceniodawcą

Nie wiem na jakiej zasadzie Ty się rozliczasz,czy posiadasz podzielniki i termostaty,ponieważ ja je posiadam i właśnie na podstawie odczytu z podzielników następuje takie przeliczenie według współczynnika.Jednak u mnie nawet wprowadzenie tego współczynnika się nie sprawdza,ponieważ zawsze otrzymuję do zapłaty dużą kwotę za centralne ogrzewanie mimo,że bardzo oszczędzam i reguluję zawory termostatyczne.

matik566 napisał:
Jestem studentem pewnej uczelni i w roku akademickim mieszkam w akademiku. Wedlug mnie sposob naliczania ogrzewania jest troche nie logiczny, bo mieszkajac na szczycie przy brzegu budynku musze placic tak samo jak osoba ktora mieszka w srodku budynku i grzeja ja sasiednie pokoje. Moje pytanie polega na tym czy nie powinien wystepowac jakis wspolczynik na zuzywane ogrzewania zalezny od polozenia pokoju w całej kubaturze budynku??;>

chcesz osobny współczynnik dla każdego pokoju ?

ale chyba masz tak samo ciepło bo grzejesz więcej - na tym polega rozliczenie ryczałtowe

Z treści pytania raczej wynika, że Pytający ma zainstalowane podzielniki. Teoretycznie w podzielniku powinien być już uwzględniony/zaprogramowany odpowiedni współczynnik.

Na kazdy aneks zainstalowany jest podlicznik;) Jednak polozenie pokoju przy dwóch scianach zewnetrznych bardzo ochładza pokoj. Termostaty caly czas okrecone byly na 4 (w skali do 5) a tempratura bardzo niska w porownaniu do sasiednich pokoi, a gdy zapytalem w jaki sposob jest to naliczane to Pani ktora sie tym zajmuje nie potrafila mi wytlumaczyc;) usłyszałem tylko ze z licznika jest spisywane, a rachunki zawsze 150 wyzsze niz sasiadow i zimniej;)

Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi;)

Niestety w przypadku liczników ciepła nie da się zastosować przeliczników, pozostają jedynie negocjacje z Administracją ale i to może nie odnieść żadnego skutku. Jesteś rozliczany z faktycznie dostarczonego ciepła.
Projektanci bardzo często zapominają o walorach eksploatacyjnych mediów i zamiast zwiększać izolacyjność ścian zwiększają moc źródeł ciepła.

Powrót