opłaty za prawa autorskie i ksero

• Autor wątku Autor wątku blu_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

blu_

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Hej, prowadzę mały sklep na osiedlu, gdzie jest dużo studentów. Od miesiąca świadczę drobne usługi ksero i wydruki, studenci wpadną czasami skopiować legitymację, wydrukować własne cv, czy notatki na egzamin.
Właśnie przeczytałem, że posiadając jakiekolwiek urządzenia kopiujące i pobieranie opłat za kopiowanie, muszę uiszczać jakąś opłatę od praw autorskich w zależności od obrotu.
Czy to jest konieczne? Nie kopiuję, nie drukuję książek, prac zbiorowych, itp tylko materiały własne studentów, którzy u mnie przy okazji wydrukują potrzebne im kilka stron, albo skopiują swoje własne dokumenty.

Czy w razie kontroli mogą mnie czekać nieprzyjemności?

Jeśli jest to w takiej sytuacji konieczne, nie wiem gdzie takie opłaty uiszczać.
Czy ktoś może napisać coś więcej o tym?

Przepis prawny:
Art. 20^1.
[Opłaty od usług świadczonych urządzeniami reprograficznymi]

1. Posiadacze urządzeń reprograficznych, którzy prowadzą działalność gospodarczą w zakresie zwielokrotniania utworów dla własnego użytku osobistego osób trzecich, są obowiązani do uiszczania, za pośrednictwem organizacji zbiorowego zarządzania prawami autorskimi lub prawami pokrewnymi, opłat w wysokości do 3 % wpływów z tego tytułu na rzecz twórców oraz wydawców, chyba że zwielokrotnienie odbywa się na podstawie umowy z uprawnionym. Opłaty te przypadają twórcom i wydawcom w częściach równych.

2. Minister właściwy do spraw kultury i ochrony dziedzictwa narodowego, po zasięgnięciu opinii organizacji zbiorowego zarządzania prawami autorskim lub prawami pokrewnymi, stowarzyszeń twórców oraz wydawców, a także opinii właściwej izby gospodarczej określa, w drodze rozporządzenia, wysokość opłat, o których mowa w ust. 1, uwzględniając proporcje udziału w zwielokrotnianych materiałach utworów zwielokrotnianych dla własnego użytku osobistego, sposób
ich pobierania i podziału oraz wskazuje organizację lub organizacje zbiorowego zarządzania prawami autorskimi lub prawami pokrewnymi uprawnione do ich pobierania.
Prawo autorskie
blu_ napisał:
... Czy w razie kontroli mogą mnie czekać nieprzyjemności? ...
Jak najbardziej.

Ostatnia edycja:
No dobra, ale w jaki sposób muszę prowadzić ewidencję tych kopii? Czy muszę gdzieś zgłosić, że mam ksero?
Proszę o jakieś szczegółowe informacje

Powrót