opłaty za telewizor/radio w hotel/pensjonat/kwatera prywatna

• Autor wątku Autor wątku gosiula
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gosiula

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam

moje pytanie dotyczy tego, jak ominąć obowiązek płacenia opłat z tytułu praw autorskich nakładany na właścicieli hoteli/pensjonatów/kwater prywatnych?
czy rozwiązanie typu wypożyczanie TV lub radia za opłatą dla gościa tego typu obiektu wiąże się również z płaceniem tantiem?
zatem gość wypożycza urządzenie typu TV lub radio ( tak jak żelazko lub rower )
trochę śmieszne rozwiązanie ale może skuteczne
opłata za wypożyczenie jednorazowa 1 zł za cały pobyt

proszę o odpowiedź jak wygląda to w kwestii prawnej

pozdrawiam

Witaj, no jeśli chcesz koniecznie zapłacić x3 opłatę, to czemu nie... ;)

_chris_ napisał:
Witaj, no jeśli chcesz koniecznie zapłacić x3 opłatę, to czemu nie... ;)

czy mógłbyś jaśniej opisać?

bo to dalej TV firmowy - jaka różnica, czy jest to wyposażenie pokoju w cenie wynajmu pokoju, czy trzeba za niego dodatkowo płacić?

Rozumiem że każda firma w której ludzie słuchają muzyki z radia musi wnosić jakieś tam opłaty na ZAIKS czy coś tam jeszcze. To ja też mam pytanie w temacie. Jeśli w firmie słucham radia, no ale internetowego na komputerze firmowym, to jak w tym przypadku wygląda sprawa tych opłat?

@ stan38:

jeśli czynisz to wyłącznie na własne potrzeby i przedsiębiorstwo nie wykorzystuje tego w swojej działalności to można - USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" (wybór mój):
Przepis prawny:
Art. 24.
(...)
2. Posiadacze urządzeń służących do odbioru programu radiowego lub telewizyjnego mogą za ich pomocą odbierać nadawane utwory, choćby urządzenia te były umieszczone w miejscu ogólnie dostępnym, jeżeli nie łączy się z tym osiąganie korzyści majątkowych.
Analogią będzie tu, na przykład, słuchanie radia w zapleczu gospodarczym restauracji...

PS Otwieraj na przyszłość nowy wątek ;)

Powrót