Opony w aucie w Niemczech...

• Autor wątku Autor wątku Karmen'
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Karmen'

Użytkownik
Odpowiedzi
62
Nie znalazłam odpowiedzi na forum, jak ten temat już był to sorry....:cool:

czy mogę jeździć na wielosezonówkach mieszkając na stałe w De???
i ile mam czasu na przerejestrowanie auta?
czy muszę tłumaczyć dowód rejestracyjny bad techniczne albo wykupić ubezpieczenie???
z góry dzięki;)

Nie ma czegos takiego jak wielosezonowki... to bajer tylko w Polsce dla Polakow. Opona wielosezonowa jak ja zwiemy w kraju to nic innego jak opona letnia z zimowym bieżnikiem. Taka opona nie jest uznawana za zimowa w DE a z tego co wiem to ma wejsc obowiazek jezdzenia na zimowkach o ile juz nie ma. Bo do tej pory bylo tak ze jak nie masz zimowek a jest wypadek to Twoja wina...

Jak mieszkasz w Polsce i masz tam meldunek a jestes w DE ''tymczysowo'' to nie musisz nic tlumaczyc itp. Jak na stale w DE to masz na to 6 miesiecy od meldunku zeby przerejestrowac samochod bo tak stanowi prawo.

W rzeczywistosci nikt nie przerejestrowuje... no moze 10% pozostale 50% placi podatek za autobane bez zmiany tablic a 40% ma wszystko w d... i jezdzi niczym sie nie przejmujac - wyliczenia na podstawie odpowiedzi ludzi ktorych znam...

Już obowiązuje. Musisz wymienić opony. Jeżeli auto jest zarejestrowane na Ciebie musisz wnieść opłatę. Jeżeli masz auto zarejestrowane np. na mamę, jeździsz bez opłaty. Tylko czy warto kombinować?

Nie wazne ze na mame, brata czy kolege... Dobry policjant dowali kare 350 euro i da 2 tygodnie na przerejestrowanie albo deportacja samochodu... Potem trzeba papiery pokazac ze samochodu nei ma w Niemczech albo nowe niemieckie... Najlepiej zaplacic podatek za autostrady, to przyjma bez przerejestrowania. To styknie jak masz obawy. Bez tego bedzie problem przy kontroli bo policja wymaga tego tak jak u nas dowodu ubezpieczenia OC.

Dzięki za odpowiedzi...

Na necie przeczytałam, że mogą być te opony ze słoneczkiem i śnieżynką :p ja będe mieszkać w okolicach Dusseldorfu a tu nie ma śniegu..... mam nadzieję, że ta śnieżynka jest uznawana bo dopiero co 4 opony zmieniłam :o
a ten podatek to gdzie się płaci? wysoki jest?? i jeszcze jedno czy do rejestracji auta w DE potrzebuje dowód rejestracyjny czy coś przetłumaczone przez przysięgłego?
pozdrawiam :)

Powrót